• Tess

1 voornemen dat je moet maken voor 2019

Nee, niet voor 2020, wel voor 2019. Het jaar goed afsluiten is even belangrijk als het jaar (en zeker een nieuw decennium) goed beginnen. Deze tip kan je daarbij helpen.


Als je erover nadenkt, zeggen we het allemaal bijna elk jaar. Ook ik moet het opnieuw vaststellen: 2019 was een bewogen jaar. Vooral op mentaal vlak. Doordat ik het grootste deel van het jaar voornamelijk van thuis uit werkte, bracht ik veel tijd door met mijn kat. Dat zorgde voor heel wat vertederende, knusse, hilarische momenten (katten zijn helemaal zo handig niet als hun reputatie doet uitschijnen). Maar daarnaast zat ik ook de hele dag opgescheept met mezelf. En dat was best confronterend.


Zoals dat wel eens vaker gaat wanneer mensen veel tijd alleen spenderen, begon ik steeds meer te piekeren. En dat doe ik sowieso al overmatig. Het is dan ook niet verrassend dat mijn gedachten al snel in cirkeltjes begonnen rond te draaien.


Heel wat dingen waarvan ik dacht dat ik ze al verwerkt had, kwamen opeens weer de kop opsteken. Net als dingen waar ik spijt van had en dingen die ik niet goed aangepakt had. Gemiste kansen, uit de hand gelopen discussies, ondoordachte acties, die keer dat ik me voor de hele klas onsterfelijk belachelijk maakte... Het bleef maar door mijn hoofd spoken. En elke keer zo'n gedachte me te binnen viel, voelde ik opnieuw die schaamte en die spijt.


Super irrationeel natuurlijk. Want je kan de tijd niet terugdraaien. En ik hád me al diep geschaamd, spijt gehad en uitvoerig geëxcuseerd. Wat heeft het dan voor nut die dingen opnieuw te beleven? Absoluut geen natuurlijk. En dat wist ik ook wel. Maar de dingen op die manier rationaliseren, zorgde er niet voor dat de herinneringen opeens wegbleven.


Tot ik op een dag iets heel radicaal deed. Ik weet niet meer waar ik het gehoord of gelezen had, maar ik zei opeens de volgende woorden tegen mezelf:


Ik vergeef het mezelf

Een paar keer na elkaar. En, met de beste wil van de wereld, ik kon me de dag daarna niet meer herinneren welke fout uit het verleden me zo gepijnigd had.


Dus. Wanneer mijn brein het nodig vindt om de meest gênante, pijnlijke momenten uit mijn leven opnieuw voor me af te spelen, herhaal ik deze woorden. En het wérkt.


Dus 2. Zijn er momenten geweest dit jaar waarop je misschien een fout hebt gemaakt, een kans hebt laten liggen of een geliefde hebt gekwetst, vraag dan niet alleen om vergiffenis bij anderen. Vergeef het ook jezelf. En doe dat voordat de klok twaalf uur slaat op oudejaarsavond. Voor een schitterende nieuwe start in 2020.


#newyear #resolutions #tessence #blog #vergeving #goedevoornemens #nieuwjaar

20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven