• Tess

2 redenen waarom je niet gelukkig wordt van je doelen

Duidelijke, haalbare doelen stellen is heel belangrijk in het leven. Het zorgt voor helderheid, zingeving en richting. Maar, net zoals de meeste dingen in het leven, komt het met z’n eigen valkuilen en beperkingen. Lees hier wat deze zijn en hoe je ze kan vermijden!

"Als ik tien kilometer kan lopen, kan ik trots zijn op mezelf.

Als deze blog 100 keer gelezen wordt, heb ik iets goed geschreven.

Als mijn foto’s genoeg likes halen, ben ik het waard om gezien te worden.

Als ik 2 kilo afval, ben ik mooi."

Je hebt waarschijnlijk al wel door wat er mis is met bovenstaande statements. Het ligt misschien voor de hand of lijkt triviaal, maar toch is het heel belangrijk om je bewust te zijn van deze denkfouten. Omdat het zonder dat je het weet een groot effect heeft op je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. En het zijn die kleine, subtiele instinkers die uiteindelijk de grootste impact hebben op onze mentale gezondheid.

Wait, what? Laat ik dat effe verduidelijken!

Een helder doel nastreven (tien kilometer lopen) om een duidelijke reden (trots zijn op mezelf), zal je enorm vooruithelpen in het leven. Maar je zal er niet gelukkig van worden als je je laat vangen aan de volgende twee denkfouten!

De als - dan denkfout

Deze denkfout komt heel duidelijk naar voren in de voorbeelden bovenaan deze blog. Als ik tien kilomater kan lopen, dan kan ik trots zijn op mezelf. Ik ga er dus van uit dat ik pas trots kan en mag zijn op mezelf, als ik mijn doel bereikt heb. Of dat ik pas mooi ben, als ik twee kilo ben afgevallen. En niet eerder.

Zoals James Clear het zegt in zijn boek Atomic Habits (Elementaire Gewoontes):


Goals restrict your happiness

Volgens de als-dan redenering heb ik geen reden om gelukkig te zijn voordat ik aan bepaalde voorwaarden voldoe.

Bovendien zal je merken dat de euforie na het bereiken van je doelen redelijk snel weer gaat liggen. Ik zal (jammer genoeg) niet voor eeuwig gelukkig zijn als ik tien kilometer kan lopen. Of twee kilo minder weeg. En vermoedelijk redelijk snel hervallen in oude gewoontes als ik geen nieuw doel heb om naartoe te streven.

De of-of denkfout

Doelen nastreven brengt ook een ander conflict met zich mee volgens James Clear: ofwel bereik je je doelen en ben je succesvol, ofwel behaal je ze niet en ben je een mislukking.

Ook volgens deze redenering hangt je geluk af van bepaalde voorwaarden en geef je jezelf dus geen toestemming om gelukkig (of trots of mooi of een goeie blogger) te zijn. Toch niet voordat je je doelen bereikt hebt.

Maar wat moet je dan doen om je geluk onafhankelijk te maken van je doelen?

Het antwoord is simpel, maar niet gemakkelijk: kleine routines ontwikkelen waar je hier en nu geluk en energie uit haalt. En die je tegelijkertijd vooruit stuwen, richting je doelen.

Hoe? Door te experimenteren. En niet je hele leven op één dag tijd om te gooien. Bekijk dit filmpje van minimalist YouTuber Matt D’Avella, waarin hij experimenteert met verschillende nieuwe gewoontes, voor wat inspiratie! Spoiler alert: koffie opgeven lukt hem niet. What was he even thinking…

Meer toffe, praktische tips van Matt? Check de YouTube-pagina op deze blog, waar ik zijn beste filmpjes verzameld heb! Hell yeah!

Recente blogposts

Alles weergeven