• Tess

3 manieren om grenzen te stellen

Grenzen stellen is niet egoïstisch, het is noodzakelijk. De volgende inzichten en tips helpen je om grenzen te stellen en communiceren zonder over te komen als een b*tch.


Als er iets is dat me ’s nachts wakker en ’s morgens onverantwoord lang in de douche houdt, dan is het wel iemand moeten teleurstellen. #Confession: I am a people pleaser.

Grenzen stellen is absoluut niet mijn specialiteit. Mezelf in bochten wringen om tegemoet te komen aan de wensen en grillen van anderen dan weer wel. Gewoon omdat ik wil dat iedereen gelukkig is en omdat ik alles goed wil doen. Ook al gaat dat ten koste van mijn eigen geluk en mentale en fysieke gezondheid.

Op die manier ben ik al heel vaak over mijn limiet gegaan. Voor anderen in de bres springen (ook al komt het mij niet uit) en ‘ja’ zeggen voordat ik er goed en wel over heb nagedacht, zijn twee fouten die ik nog steeds regelmatig maak. En waar ik me dus meer bewust van probeer te zijn.

De volgende inzichten en tips hebben me heel erg geholpen om mijn eigen grenzen te kunnen aanvoelen, bewaken en communiceren naar anderen toe. Zonder daarom in 3 seconden van deurmat naar ice queen te gaan.

Mijn tijd is belangrijk

Dit is een van de meest waardevolle inzichten die ik al gehad heb en waar ik mezelf elke dag aan herinner. Ik ben dan misschien geen CEO, eerste minister, president of drukbezette celebrity, maar mijn tijd is minstens even belangrijk als die van hen. Zoals natuurkundige Albert-Laszlo Barabasi het zei:

Time is our most valuable nonrenewable resource

Met de nadruk op nonrenewable. Je kan de tijd niet terugdraaien. En je kan hem ook niet terugkrijgen. Tijd die weg is, is weg. Voor altijd.

Het klinkt misschien dramatisch, maar we hebben allemaal een houdbaarheidsdatum op deze planeet. Of je nu gelooft in wedergeboorte of niet, op een gegeven moment is onze tijd op. En dan maakt het niet uit of je een president bent, of een bloggende copywriter. #yolo

De tijd die we hebben, is waardevol. Waar we die aan spenderen, is niet altijd onze eigen keuze. Zorg er dus voor dat, als de keuze wel aan jou is, je je tijd ook op een waardevolle manier spendeert. En daarmee bedoel ik niet dat je élke vrije seconde van de dag aan het bungeejumpen of paragliden moet zijn.

Wees je gewoon bewust van de manier waarop je jouw tijd spendeert. Je hoeft die niet altijd op te offeren voor anderen. Besteed ook tijd aan je eigen behoeftes en dromen. Ook al heb je gewoon even nood aan een week Netflix en platte rust. Hell yeah! Zoals grote denker Bertrand Russell het zei:

The time you enjoy wasting is not wasted time

Sta jezelf toe om te vertragen en je af te zonderen van anderen als dat nodig is. Mensen die het goed met je voor hebben, zullen dat begrijpen en zelfs aanmoedigen.

Leer nee zeggen

Zoals je al hebt kunnen lezen, vind ik nee zeggen enorm moeilijk. Want dat wilt zeggen dat je anderen teleurstelt. In mijn hoofd. Want dat is niet noodzakelijk waar.

Soms is anderen iets weigeren helemaal niet de big deal die je er zelf van maakt. Bovendien is niet alles jouw verantwoordelijkheid. En hoef je echt niet overal bij te zijn (zie het vorige punt of het puntje in deze blog over spijt hebben).

Een ‘nee’ hoeft ook niet altijd gevolgd te worden door een excuus of een rechtvaardiging. Daarmee breng je anderen zelfs vaak in de war. Nee zeggen kan op de volgende manieren:

 • Nee, dat lukt me niet

 • Nee, daar heb ik jammer genoeg geen tijd voor

 • Nee, sorry.

 • Nee, bedankt

 • Nee, maar bedankt voor het voorstel

 • Nee, maar bedankt om aan mij te denken

 • Nee

Communiceer wat je wilt en nodig hebt

Als je anderen niet zegt waar jij behoefte aan hebt of waar je grenzen liggen, dan weten ze dat niet. En zullen ze je behandelen zoals zij dat willen, zonder dat ze daarom per se slechte intenties hebben. Mensen weten simpelweg niet waar je grenzen liggen, wat ze van je kunnen verwachten en vragen, als jij niet aangeeft hoe de vork in de steel zit.

Vermijd bij het communiceren van je behoeftes (en eigenlijk bij elke vorm van communicatie) om beschuldigend te communiceren. Spreek vanuit de ik-vorm. Dat komt minder aanvallend over en kan bovendien niet tegengesproken worden.

Vergelijk de volgende statements:

 • Jij vraagt altijd zoveel van mij en ik ben dat beu => Ik heb het gevoel dat je te veel van mij vraagt

 • Jij wilt altijd maar uitgaan en feesten, ook al wil ik dat niet => Ik heb minder behoefte aan wilde feestjes dan jij

 • Jij houdt nooit rekening met mij => Ik heb het gevoel dat je niet naar mij luistert

Geef duidelijk aan wat je grenzen zijn. En hou anderen verantwoordelijk wanneer ze die nadien niet respecteren. Je bent geen deurmat. Jouw tijd, behoeftes en gevoelens zijn belangrijk en er moet met jou evenveel rekening worden gehouden als met anderen. You are a rockstar!


Kortom

 • Geef je tijd niet altijd zomaar weg, maar spendeer hem ook aan jezelf en je eigen behoeftes

 • Leer nee te zeggen zonder excuses of rechtvaardiging

 • Communiceer wat je wilt en nodig hebt zonder anderen te beschuldigen

En rock your life!


34 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven