• Tess

3 tips om weer uit dat quarantainedipje te kruipen

De afgelopen paar dagen zijn niet mijn beste geweest in quarantaine. Ook al is het mooi weer en is het nog, anders dan in Spanje en Frankrijk bijvoorbeeld, toegelaten om buiten te komen. Én bestaat er zoiets als Skype en Facetime en Zoom en nog veel meer om in contact te blijven met vrienden en familie. Toch hebben de lusteloosheid en de frustraties die daaruit volgen nu ook mij te pakken gekregen.


Natuurlijk weet ik dat dat gevoel niet abnormaal is en ook wel weer voorbij zal gaan. En dat het geen schande is om dagen op rij The Crown en Vikings door elkaar heen te bingen (is er een betere manier om spoilers over La Casa de Papel te vermijden dan je te verstoppen in je kamer met andere series? Nee toch?).


Desondanks voelt het alsof ik de enige ben die opeens stil staat, terwijl de rest van de wereld brood leert bakken, super fit aan het worden is en tegelijkertijd een nieuwe carrière aan het uitbouwen is als beroemdheid op TikTok. Meh.


Gelukkig stond er vandaag iets tof op mijn programma: Comfortkoffies! Een live Zoom gesprek met experts, georganiseerd door de powervrouwen van de podcast 50 Koffies. Als er iets is waar ik troost in kan vinden, dan is het koffie. En al zeker wanneer ik het kan drinken samen met zo'n 50 andere koffieliefhebbers én twee Master Certified Coaches: Chantal Smedts en Anneliese Monden.


Het gesprek van vandaag ging, zeer toepasselijk, over waarom we ons verward en angstig voelen, wat er gebeurt met onze hersenen in tijden van crisis en waarom er sommigen onder ons in actie schieten terwijl anderen volledig verstijven.


De beste tips uit het gesprek vat ik hier even voor je samen. Geen dank!


Duw de bal niet te ver onder water


Oké, sorry voor de verwijzing naar betere tijden, maar één van de tofste dingen om te doen in een zwembad, is een opgeblazen bal zo diep mogelijk onder water duwen om hem vervolgens zo hoog mogelijk de lucht in te katapulteren. Dolle pret! Chantal Smedts en Anneliese Monden vergeleken die bal tijdens het gesprek met onze emoties. Hoe harder we die proberen te onderdrukken, hoe harder ze na verloop van tijd weer in ons gezicht zullen katapulteren. Minder prettig...


Eén van de belangrijkste lessen van de Stoïcijnen én alle Goeroes in de wereld van de mindfulness, is jezelf bewust worden van je emoties en die proberen te aanvaarden. Zoals Meester Goeroe Eckhart Tolle het zegt:

You are not your thoughts

Waarmee hij meteen één van de belangrijkste bevindingen aller tijden tegenspreekt: Cogito ergo sum. Hoe verwarrend kan het zijn.


Chantal Smedts en Anneliese Monden maakten het simpel en raden aan om de bal (aka je emoties) niet te diep onder te duwen. En ook af en toe aan het oppervlak te laten komen. Zodat je zelf geen speelbal wordt (pun intended) van je emoties.


Geef jezelf antwoorden


Volgens de coaches vinden we het met z'n allen zo beangstigend om alleen thuis te zitten, omdat we nu volledig overgeleverd zijn aan onszelf. Omdat de meeste vormen van afleiding weggevallen zijn, worden we gedwongen om in dialoog te gaan met onszelf. En die stem in ons hoofd is niet altijd even tof. En soms zelfs een echte dramaqueen.


Probeer, om te vermijden dat je gedachten in cirkeltjes blijven rondtollen, die cyclus te doorbreken door jezelf antwoorden te geven. Wat gaat er gebeuren wanneer die lockdown opgeheven wordt? Hoe ga ik me vandaag weer maar eens bezighouden? Heb ik corona omdat ik een irritante hoest heb? Wat moet ik doen wanneer mijn series gedaan zijn?


Vind rust in je hoofd door zo goed als het kan een antwoord te formuleren op je eigen vragen.


Let op je taalgebruik


Uiteraard is met twee woorden spreken altijd belangrijk, ook al zit je alleen met je partner of je kinderen opgescheept in quarantaine. Maar niet alleen de manier waarop we tegen anderen spreken, ook hoe we tegen onszelf praten is van groot belang.


Want de woorden die we gebruiken, bepalen onze realiteit. De media weten dit maar al te goed en gebruiken vaak woorden waar veel kracht achter zit om een beeld te schetsen van de werkelijkheid. Dat trekt onze aandacht, maar doet alles ook al snel veel erger lijken dan het is. Zo spreken we bijvoorbeeld bijna allemaal van 'oorlogstijden', 'moeilijke tijden' of 'onzekere tijden'. Die woorden scheppen al snel een negatief beeld.


Chantal Smedts vertelde tijdens de Comfortkoffie dat zij probeert om naar deze periode te verwijzen als 'boeiende' of 'uitdagende' tijden. Wat meteen een heel ander beeld schept van de werkelijkheid. En ook hoe we er zelf tegen aan kijken.


Kortom:

  • Probeer je emoties niet te onderdrukken, maar laat ze aan het oppervlak dobberen

  • Onderbreek je gedachtestroom door jezelf antwoorden te geven

  • Laat je niet meeslepen door de doempraatjes van de media en schep je eigen, positievere werkelijkheid


Btw: in mijn e-boek Omgaan met (slecht) nieuws geef ik nog meer praktische tips om je niet te laten misleiden door al die zorgwekkende cijfers en de manier waarop de media informatie presenteren. Omdat we allemaal een haat-liefdeverhouding hebben met de media, die tegen beter weten in de werkelijkheid lijken te verdraaien met hun woordkeuze én door te focussen op sensationele, uitzonderlijke verhalen. Waardoor ze eerder paniek zaaien dan ons écht te informeren. Wil jij weten hoe je beter kan omgaan met het nieuws en met de emoties die de media bij je opwekken? Download dan nu het gratis e-boek hier. En rock your life 🤘


Btw 2: er volgen nog meer Comfortkoffies over onder meer ondernemen, alcoholgebruik en technieken om rust te creëren in crisistijden. Het beste van al is: alles is helemaal gratis! Hier kan je het programma terugvinden en je inschrijven. Tot dan!?


#tessence #essenties #podcast #50koffies #quarantaine #coronacrisis

101 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven