• Tess

4 tips van experts om de controle terug in handen te nemen

We zijn zo'n tien dagen ver in quarantaine en we voelen het allemaal af en toe: onrust, onzekerheid, angst, machteloosheid, verveling,... Emoties waar we maar moeilijk mee om kunnen. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kan doen om terug een gevoel van controle te krijgen. Ik verzamelde voor jou de vier beste tips van experts!


Hopelijk gaat alles goed met jou en met je vrienden en familie! Het zijn verwarrende tijden die niemand onberoerd laten. Het moeilijkste aan deze periode is misschien wel dat gevoel van onmacht en verlies van controle. Onder normale omstandigheden is het al lastig om daarmee om te gaan: het veroorzaakt angst, onzekerheid, paniek en doet ons emotionele beslissingen nemen in plaats van doordachte (voorzorgs)maatregelen. Bovendien is het leven in quarantaine geen ponykamp.


Daarom ging ik op zoek naar de beste tips van experts als

zodat jij de controle over je leven weer in eigen handen kan nemen!


Maak een todo-lijst


Dean Graziosi deelt hier zijn beste advies om van je tijd in quarantaine een periode van groei te maken. Een van de dingen die hij aanraadt is om 's morgens (of 's avonds voor de volgende dag) een lijst te maken met de dingen die je wilt en moet doen. Het is niet alleen een goede manier om je dag overzichtelijker te maken, maar het geeft je ook meteen een voldaan gevoel wanneer je de dingen op je lijst kan afvinken.


Zorg er alleen voor dat die lijst niet eindeloos wordt, want dat werkt dan weer ontmoedigend. Zet er drie of vier dingen op die belangrijk zijn. Voor de rest heb je de komende dagen ongetwijfeld nog wel tijd.


Claim your space


Wekenlang 'opgesloten' zitten met dezelfde mensen, hoe graag je hen ook ziet, kan spanningen veroorzaken. Het is daarom niet alleen goed voor je productiviteit om, zoals Amy Landino zegt, een vaste werkplek te hebben in huis. Het is ook goed voor je relatie(s) en je steeds korter wordend lontje om een plek uit te kiezen waar anderen je niet storen.


Communiceer dit goed met je huisgenoten! Geef hen zeker niet het gevoel dat ze onwelkom zijn of dat je hun aanwezigheid echt even beu bent (ook al is dat misschien wel de realiteit). Maar maak hen duidelijk dat het je goed doet om af en toe op adem te kunnen komen op een rustige plek. Moedig hen aan om zelf ook zo'n plek te kiezen. En respecteer dan elkaars grenzen!


Control the controllables


Deze term uit de sportwereld vertaalt perfect één van de belangrijkste bouwstenen van de filosofie van de Stoïcijnen. Als je het gevoel hebt dat je de controle verliest, focus je dan op de dingen waar je wél controle over hebt.


Volgens de Stoïcijnen heb je eigenlijk helemaal nergens controle over. Behalve over jezelf en de manier waarop jij kiest om ergens mee om te gaan. Je kan ervoor kiezen om heel de dag Apocalyptische scenario's door je hoofd te laten spelen. Maar je kan er ook voor kiezen om de tijd die je hebt naar je eigen hand te zetten en er het beste van te maken. Je kan ervoor kiezen om de hele dag in bed te Netflixen of door het nieuws te scrollen. Maar je kan er ook voor kiezen om jezelf te verrijken door online cursussen te volgen, boeken te lezen, work-outs te doen etc.


Kortom: je kan ervoor kiezen om deze crisis jouw leven te laten bepalen. Of je kan ervoor kiezen om zelf te bepalen wat je doet en wie je bent in deze crisis. Belangrijke disclaimer: blijf in uw kot!


Kijk naar de toekomst


Nog een tip van Dean Graziosi is om nu even in je hoofd te fastforwarden naar maart 2021. Hoe wil jij over een jaar terugkijken op deze periode? Wat zou je wensen dat je gedaan had met al je tijd in quarantaine?


Tijd is iets dat we hoe dan ook nooit terugkrijgen en waarvan we altijd wensen dat we er méér van hadden. Nu is dus het ideale moment om er iets mee te doen! Investeer in jezelf, in je dromen en in je passies. Maak eventueel plannen voor na deze lockdown. Want ja, ook dit gaat voorbij. En het leven zal snel genoeg weer in zijn (hectische) plooi vallen.


Wil je meer praktische tips van experts om kalm te blijven en het beste te maken van jouw tijd in quarantaine? Wil je leren hoe je paniek en emotionele beslissingen geen kans geeft? En hoe je ook thuis een gezonde work-life balance behoudt? Lees dan mijn gratis e-boek: Rock Your Lockdown! Hell yeah. Meer info en download vind je hier.

#tessence #rockyourlife #essenties #covid19 #tips #praktischadvies

30 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven