• Tess

4 tips voor meer zelfvertrouwen

Bijgewerkt: 29 jul 2020

Wil jij eindelijk van dat negatieve zelfbeeld af en meer zelfvertrouwen opbouwen? Met de volgende vier tips leg je je innerlijke criticus het zwijgen op.


Mensen met veel zelfvertrouwen zijn fascinerend. Geen foutje kan hen uit het lood slaan. Geen opmerking heeft een dubbele bodem. En geen kleine imperfectie kan hun dag verpesten. Wat een licht en gelukkig leven!


Zelf krijg ik het regelmatig zwaar te verduren van mijn Innerlijke Criticus. Zij is niet snel onder de indruk. En beschikt over een genadeloos sarcasme waarmee ze zich gemakkelijk kan meten met Meryl Streep in The Devil Wears Prada. Creatief idee? Persoonlijke overwinning? Woordmopje?Miranda heeft het, jammer genoeg, lange tijd voor het zeggen gehad. Tot ik besefte dat ze mij alleen maar afremt. En bovendien de neiging heeft om zwaar te overdrijven. Oké, we kunnen allemaal wel een Miranda Priestly gebruiken om ons ego wat in te dijken, ons niet onsterfelijk belachelijk te maken en geen onnodige risico’s te nemen. Maar ze hoeft niet constant prominent op de voorgrond aanwezig te zijn.


Dit zijn de 4 beste tips die ik tot nu toe ontdekt heb om meer zelfvertrouwen op te bouwen en een positief zelfbeeld te ontwikkelen.


Verbeter je zelfbeeld: leer bij


Onzekerheid komt vaak voort uit een gebrek aan kennis. Wanneer we niet weten wat we moeten doen of zeggen, komt Miranda al snel op de proppen met een persoonlijkheidsanalyse die ons afschildert als ‘nergens goed voor’, ‘dom’, ‘sociaal incapabel’, ‘simpel’, ‘een last’, enzovoort. Auwch.


Nochtans leven we in een wereld waarin how to-filmpjes, blogs, podcasts en boeken voor dummies voor het grijpen liggen. Het is nog nooit zo gemakkelijk en goedkoop geweest om iets te leren van experts in hun vak. Zonder een persoonlijke connectie of mentor te hebben. Blijf dus actief bijleren en je kennis aanscherpen om je zelfbeeld en zelfvertrouwen een boost te geven. Want knowledge is power.


Beschouw elke situatie ook als een opportuniteit om bij te leren. Mensen willen maar wat graag laten zien wat ze kunnen of weten. Kan of weet je iets niet, stel dan een vraag. Als journalist heb ik gemerkt dat je met een goed doordachte vraag al snel intelligenter overkomt dan met een cliché statement, voorgekauwd standpunt of flauw mopje. Bovendien zal je van de persoon in kwestie al snel de onverdeelde aandacht krijgen, wat je eerst misschien onmogelijk leek.


Pro tip: om een goede vraag te stellen, moet je eerst goed luisteren. En door goed te luisteren, leer je al veel bij!

Life hack: you can do anything but not everything. Je moet niet altijd alles zelf kunnen of doen. Je mag om hulp vragen. Je moet niet alles weten. Leer bij wat jou het meeste (zelfvertrouwen) zal opbrengen, wat je graag zou kunnen of wat je interessant vindt. En rock your life!


Stop met vergelijken: gun elkaar het licht


Sociale media zijn enorm handig en leuk. Alleen hebben ze nog een andere, minder aangename bijwerking. Doordat we constant elkaars hoogtepunten voorgeschoteld krijgen, beginnen we al snel alles te vergelijken. En te twijfelen aan onszelf, ons eigen uiterlijk, fotoskills en leven. En daar worden we onzeker en jaloers van.


De beste remedie hiertegen, is elkaar het licht gunnen. Het is niet zo dat de kwaliteiten of rijkdom van anderen de jouwe doen verdwijnen. En, wat de westerse race naar status, rijkdom en macht ons ook mag doen geloven, het leven is geen competitie.


Gun elkaar dus al het goede in de wereld. En focus je vooral op jezelf. Wees dankbaar voor wat je (bereikt) hebt. En streef je eigen definitie van geluk en succes na.


Vergroot je zelfvertrouwen: stop met jezelf te bashen


Miranda is heel lang de dominante stem in mijn hoofd geweest. Ik denk dat ik me pas echt ten volle bewust werd van haar aanwezigheid en haar effect op mijn zelfbeeld bij het lezen van Jen Sincero’s You are a Badass. En het was best schokkend om te ontdekken welke lelijke, giftige woorden Miranda dagelijks naar (of door) mijn hoofd slingerde.


Probeer Miranda het zwijgen op te leggen door met haar in dialoog te gaan. Volg daarvoor het stappenplan in deze download! In dit document staat stap voor stap uitgelegd hoe je negatieve, automatische gedachten doorbreekt en omzet in meer empowering opvattingen over jezelf. Download jouw exemplaar hier en bouw meteen een betere relatie op met jouw Miranda!


Wees zelfzeker: wees uniek!


Iedereen is uniek. Er bestaat haast geen groter cliché. Maar het is wel waar. Als je je lichaam en jezelf wilt aanvaarden om meer zelfvertrouwen te creëren, leer dan om jouw uniekheid te omarmen. Dit is absoluut gemakkelijker gezegd dan gedaan. En vergt veel oefening en training van je brein (en van Miranda). Gelukkig is er een simpele, kosteloze manier om dat te doen.


Ontvolg of mute elke account op social media die je een slecht gevoel geeft over jezelf. Om welke reden dan ook. De wereld zal niet vergaan. Niemand zal er iets van merken. En volg dan de volgende accounts op Instagram:


@gudrunhespel

Missie: helping you grow into the powerwoman you really want to be, mentally and physically.@healthyhabits.celien

Missie: I help you ditch the diet culture, embrace your body & heal your relationship with food.@getyourboost

Missie: een community waarin health at every size centraal staat, waar liefde voor je lijf en zelfzorg op de voorgrond staan en geluk wint van het getal op de weegschaal.Doe dat nu. Richt desnoods een aparte account op waarop je alleen deze drie accounts volgt. En check die dagelijks. Je zal er geen spijt van krijgen. Beloofd.


Nog meer supertips voor meer zelfvertrouwen? Bekijk onderstaande filmpjes!

#tessence #rockyourlife #essenties #zelfvertrouwen #zelfbeeld #tips

44 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven