• Tess

Book review: Atomic Habits

Bijgewerkt: 21 jul 2020

Hoe creëer je goede gewoontes en hoe leer je slechte gewoontes af? Hoe bereik je je doelen en hoe verlies je nooit meer je zelfbeheersing? Het zijn maar een paar vragen die James Clear beantwoordt in zijn bestseller Atomic Habits, een boek dat een onwaarschijnlijk simpel framework meegeeft voor succes.


Urenlang door sociale media scrollen, alcohol drinken voor het slapengaan, neuspeuteren, opstaan bij het krieken van de dag, tandenpoetsen, stappen tellen, koffie drinken, mediteren,… Iedereen heeft goede en slechte gewoontes. We besteden daar doorgaans niet veel aandacht aan, want dat is net het punt, maar toch zijn gewoontes niet zomaar ‘gewoon’.


Niet om alle biologen en natuurwetenschappers tegen te spreken, maar gewoontes zijn de bouwstenen van het leven. Althans volgens James Clear, auteur van Atomic Habits of Elementaire Gewoontes, en één van de meest toonaangevende deskundigen op vlak van gewoontevorming, besluitvorming en constante vooruitgang.


Net zoals atomen lijken gewoontes verwaarloosbaar klein, maar vormen ze de fundamentele eenheden van een groter geheel. Ze bepalen met andere woorden niet alleen wie we zijn en hoe we in elkaar zitten, maar ook wie we zullen worden.


Kleine veranderingen, groot resultaat


Gewoontes zijn kleine routines die afzonderlijk van elkaar niet veel voorstellen. Maar tel ze op en de uitkomst is markant. Zoals James Clear het schrijft: de rommel in je huis is het uitgestelde resultaat van je poetsgewoontes. Je kennis is het uitgestelde resultaat van je leergewoontes. Je gewicht is het uitgestelde resultaat van je eet- en sportgewoontes. Het geld op je bankrekening is het uitgestelde resultaat van je financiële gewoontes.


Kleine handelingen hebben opgeteld en na verloop van tijd dus een grote impact. En kleine veranderingen in die handelingen, zullen uiteindelijk dan ook een groot verschil maken. James Clear vergelijkt het met de koers van een vliegtuig met enkele graden veranderen. Een piloot die vanuit Los Angeles naar New York vliegt, zal in Washington D.C. landen door de neus van het vliegtuig 3,5 graden meer naar het zuiden te richten. Je merkt er niets van, tot je opeens 329 km van je oorspronkelijke bestemming voet aan grond zet.


Je doelen bereiken of succesvol worden is dus niet het resultaat van een once-in-a-lifetime transformatie. Maar wel van atomic habits: gewoontes of routines die niet alleen klein en gemakkelijk uit te voeren zijn, maar die ook de bron zijn van ongelooflijke kracht; componenten in het systeem van opgebouwde groei. Aldus James Clear.


De Wetten van Gedragsverandering


Bouw goede gewoontes op, zoals vroeg opstaan, een coltrui aanschieten, hard werken en mediteren voor het slapengaan, en voor je het weet ben je de nieuwe Steve Jobs. Bij wijze van spreken natuurlijk. Anderzijds; snooze de ochtend weg, panikeer bij het opentrekken van je kleerkast, val onverhoeds je meeting binnen en eindig de dag met een pot ijs in de zetel, en het leven van Steve Jobs lijkt een sprookje uit een andere wereld.


Maar hoe bouw je die goede gewoontes nu juist op? Hoe leer je slechte gewoontes weer af? Hoe hou je het vol? Hoe maak je komaf met uitstelgedrag? En wanneer komt het aan op genen en talent?


Op al deze vragen biedt James Clear een antwoord in Atomic Habits. Dat antwoord valt min of meer samen te vatten met de 4 Wetten van Gedragsverandering. Maak elke nieuwe gewoonte

  1. Vanzelfsprekend

  2. Aantrekkelijk

  3. Gemakkelijk

  4. Bevredigend


En wat geldt voor het creëren van goede gewoontes, geldt ook voor het afleren van slechte gewoontes. Maak elke slechte gewoonte:

  1. Onzichtbaar

  2. Onaantrekkelijk

  3. Moeilijk

  4. Teleurstellend/onbevredigend


Voor elke Wet bestaan er verschillende trucjes die in het boek uitvoerig besproken worden, zoals habit stacking (gewoontes opstapelen), temptation bundling (een handeling die wilt doen, koppelen aan een handeling die je moet doen), designing en priming van je omgeving (ruimtes optimaliseren om gewoontes te vergemakkelijken), de two-minute rule (die je ook in deze blog kan terugvinden) enzovoort. Het lijkt heel wat, maar al deze trucjes zijn super simpel en praktisch.


James Clear geeft bovendien aan de hand van voorbeelden en anekdotes nog veel meer verbluffende inzichten en handige life hacks mee! Atomic Habits is een enorme aanrader en kan je hieronder terugvinden.
#tessence #rockyourlife #jamesclear #atomichabits #bookreview

32 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven