• Tess

Book review: over je trouwe fans

Bijgewerkt: 5 dec 2019

Een jaar of drie geleden ging ik voor de allereerste keer met een paar vriendinnen naar Ladies at the Movies. Er speelde, uiteraard, een romantisch drama met Emilia Clarke (aka Khaleesi) en Sam Claflin (aka Finnick Odair in The Hunger Games: Catching Fire) in de hoofdrol. Een cast die vele vrouwen al bij de ticketverkoop deed zwijmelen.


Hoewel het verrassend was Emilia Clarke op het scherm van ijzersterke regentes in een giechelend seutje te zien veranderen en Sam Claflin van bink met het hart op de juiste plaats getransformeerd te zien in een cynische invalide, had de rest van de film maar weinig om het lijf. Naar mijn mening.


Na driekwart van het drama uitgezeten te hebben, keek ik geërgerd om me heen. Wat een flauwe, voorspelbare huisvrouwenromantiek. Had ik hier écht net zoveel geld voor betaald? Ik stond op het punt die vraag te stellen, toen ik merkte dat mijn vriendinnen, ogen vochtig, lippen trillend, handen om de popcorn geklemd, aan het scherm gekluisterd zaten. Net zoals de rest van de zaal.


Wat in mijn ogen een melig cliché was, was voor mijn vriendinnen en de andere vrouwen aanwezig een tragisch liefdesverhaal dat hen zichtbaar bewoog. Ik realiseerde me dat deze film niet voor niets uitgekozen was voor het maandelijkse evenement. En dat mijn mening hier duidelijk vrij tot zeer irrelevant was.


Waarom? Omdat deze film niet voor mij, liefhebber van het betere thrillergenre, gemaakt was. Wél voor de tientallen vrouwen die zachtjes snikkend troost zochten in hun popcorn.


Het is deze les die Jen Sincero doortrekt naar jou, als individu. Iedereen (ook ik, zéker ik) maakt zich constant druk over wat andere mensen van hen denken. En dat werkt heel limiterend. We cijferen allemaal een deel van onze persoonlijkheid weg zodat anderen ons leuk zouden vinden. Terwijl we helemaal niet bestaan om bij iederéén in de smaak te vallen. Net zomin Me Before You bedoeld is om élke filmkijker, van romcomliefhebber tot horrorspecialist, te beroeren. Zoals Jen Sincero het zegt:


It's not about the movie. It's about the moviegoers.

Maak je niet druk om de mensen die 'afhaken', of niet geïnteresseerd zijn in jou. Dat zijn liefhebbers van een ander genre mens. Er zijn genoeg mensen die wél van je houden zoals je bent of exact op zoek zijn naar jouw persoonlijkheid om mee rond te hangen. Dat zijn je (toekomstige) vrienden, je (toekomstig) lief, je familie, je community enzovoort. Je hoeft echt niet te veranderen om net die ene persoon aan te trekken of om bij dat ene clubje te horen. Wees gewoon jezelf. Jouw hoogsteigen trouwe fans zullen altijd voor jou op de eerste rij zitten!

#bookreview #tessence #film #romantic #drama #theatre #friendship #jensincero

15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven