• Tess

Boost je geluksgevoel met een dopamine detox

Het is bijna zover: de lente doet dit weekend officieel haar intrede in 2021. Traditiegetrouw onze cue om massaal aan het detoxen te slaan. Lenteschoonmaak, sapjes cleanse, een nieuwe work-out routine en een opgefriste kleerkast: het hoort er allemaal bij. Zeker nu we binnenkort weer terrasjes mogen doen. Bovendien zorgt het extra zonlicht voor een natuurlijke dopaminepiek in onze hersenen. Zalig. Of niet?


We voelen ons allemaal een beetje gevangen in de sleur van alledag. Eat, work, sleep, repeat. Zo lijkt het leven ondertussen al een jaar voort te kabbelen. Tijd om uit onze verlengde winterslaap te komen en de lente met hernieuwde energie aan te vatten. Tabula rasa.


Het hele detox-gegeven lijkt tegenwoordig nochtans een beetje voorbijgestreefd: de voorjaarsschoonmaak stamt al uit de tijd van de Romeinen, nieuwe spullen kopen doe je tegenwoordig niet meer zonder schuldgevoel (bye bye natuurlijk grondstoffen) en vooral ons lichaam heeft eigenlijk helemaal geen hulp nodig om te ontgiften. Een sapjeskuur kan zelfs zware gevolgen hebben voor je gezondheid (srsly, don't do it).


Maar wat kan je dan wel doen om de dagelijkse sleur te doorbreken en je geluksgevoel een boost te geven zonder je kleerkast én je interieur te herinrichten? Ik kwam onlangs een interessant concept tegen: de dopamine detox. Hieronder lees je wat het inhoudt en hoe je het kan proberen.


Dopamine, onze natuurlijke happy pill


Dopamine kent iedereen: het is het boodschapperstofje in onze hersenen dat ons een gevoel van tevredenheid aflevert, een van de vier gelukshormonen, onze natuurlijke happy pill. Het komt in beweging in onze hersenen wanneer we genot ervaren, zoals tijdens het sporten, vrijen, eten, zonnebaden,...


Die dopaminepiek zorgt ervoor dat we bovenstaande handelingen willen herhalen. Wat een belangrijke rol speelt in onze gewoontevorming: wat ons een goed gevoel geeft, doen we zo vaak mogelijk. En net daarom wordt dopamine ook vaak misbruikt.


Alles dat de mens tegenwoordig op de markt brengt, wordt immers zo ontworpen om die dopaminepiek te stimuleren. Auto's, apps, chips, alcohol, drugs, cafeïne, muziek, dekentjes, pretparken, shampoo, frisdrank, kunst, wasmiddel, kledij, smartphones, series, frietjes, chocolade en ga zo maar door. Alles is erop gericht om ons een zo groot mogelijk gevoel van genot en tevredenheid te doen ervaren. Zodat we het opnieuw en opnieuw en opnieuw willen doen of gebruiken. En uiteindelijk niet meer zonder kunnen.


Maar dat zorgt na verloop van tijd ook voor overstimulatie van ons boodschapperstofje en uiteindelijk gewenning. Waardoor we weer op zoek gaan naar iets dat ons een nieuwe dopaminehit kan bezorgen. Of er steeds vaker naar moeten teruggrijpen.


Dopamine detox


Je kan natuurlijk altijd op zoek gaan naar the next shiny new thing, ander en beter enzovoort. Maar je kan ook je gevoel van geluk een boost geven door ervan af te kicken.


Dat heet dan een dopamine detox. Door een paar dagen zonder smartphone, televisie, sociale media, alcohol, (dare I suggest) koffie, muziek enzovoort te gaan, zou je je dopaminereceptoren resetten. Waardoor het effect terug groter wordt wanneer je het opnieuw opneemt in je dagelijks leven. En je er dus weer meer van zal genieten dan voordien.


Gezonder dan een sapjeskuur dus, of het nu echt werkt of niet. Baat het niet, dan schaadt het niet. Je hoeft natuurlijk niet opeens alle comfort uit je leven te weren als je het wilt proberen. Kies gewoon een paar dingen uit om eens mee te experimenteren. Kijk wat het met je doet. En rock your life!34 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven