• Tess

Dé belangrijkste skill die je nodig hebt in het leven

En die je niet leert op school. Sterker nog, wat je écht nodig hebt om een succesvol leven te leiden, wordt aan geen enkele school gedoceerd, staat in geen enkel leerplan en in geen enkele cursus. Gelukkig staat het nu wel op deze blog. Geen dank.


Het ironische aan de zaak is: ooit werd het wél gedoceerd. En betaalden ouders grote sommen geld om hun kinderen deze lessen te laten bijwonen. Met ‘ooit’ bedoel ik zo vanaf de 5e eeuw voor Christus in Athene.

Een slordige 2.500 jaar geleden volgden scholieren zowel in de Akademeia van Plato als in de stoa poikilè van Zeno van Citium lessen in (onder meer) de moraalfilosofie en de levensfilosofie. Zelfs Pythagoras, je weet wel, die ene wiskundige met zijn lastige stelling, zou gezegd hebben dat ‘het intellectuele superieur is aan de zinnelijke natuur’ en dat ‘het beste leven gewijd moet zijn aan mentale discipline’. Pythagoras was meer een filosoof dan een wiskundige. En hij had gelijk.


Om de een of andere reden leren we op school echter niet meer ‘kritisch te bezinnen over het juiste handelen’ (moraalfilosofie) of ‘hoe we een gelukkig en goed mens worden’ (levensfilosofie). We krijgen een paar lessen godsdienst (welke godsdienst dan ook) waarvoor we de zeven deugden (hoeveel/welke deugden dan ook) vanbuiten moeten blokken en daarmee is de kous af. Echt gelukkig worden we pas wanneer we onze rol in de maatschappij zo goed mogelijk vervullen. En wanneer we een tien op tien halen voor wiskunde. Dan zet God (welke god dan ook in een westerse context) de hemelpoorten voor ons open.


Nochtans worden we niet massaal gelukkig door oppervlakkig wat gebedjes vanbuiten te leren of door ‘onze rol in de maatschappij te vervullen’. Wat die ook mag zijn. Integendeel.


Want we leren als kind niet omgaan met stress, (faal)angst, prestatiedruk, onzekerheid, kritiek, sociale druk, depressie, perfectionisme, werkdruk, negatieve emoties, kwaadheid, frustraties, verdriet, verlies, manipulatie, tegenslag etc. Die dingen worden aan de kant geschoven en als zonderling beschouwd. Wie ‘last’ heeft van dergelijke menselijke sentimenten, wordt naar een psycholoog doorverwezen. En dat helpt niet meteen om het stigma te doorbreken.


Nochtans is het net dat, het omgaan met die emoties en ervaringen, waarin vooral de Stoïcijnen onderwezen. En waarom hun filosofie vandaag de dag nog altijd relevant is.

Het loont dus zeker de moeite om je in de filosofie van de Stoïcijnen te verdiepen als je graag wat positiever in het leven wilt staan!


Maar je bent deze blog natuurlijk beginnen lezen om te weten te komen wat je nu écht nodig hebt om een succesvol leven te leiden. En liefst vandaag de dag, in 2020.


Dé skill die je nodig hebt in je leven, is vindingrijkheid.


Neem het niet van mij aan. Maar van de World’s #1 Productive Lifestyle Coach, Amy Landino. En van futuroloog Alvin Toffler:


The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn and relearn.

#tessence #rockyourlife #blog #filosofie #stoïcijnen #amylandino #skill #succes #succesvolworden #succesvolleven

22 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven