• Tess

De 3 coping mechanisms van Wouter Torfs

Vorige week kreeg ik de kans om in groepsgesprek te gaan met Wouter Torfs, CEO van, uiteraard, Schoenen Torfs. We hadden het niet alleen over ondernemerschap in crisistijden, maar ook over persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Dat het interessant was, hoef ik er waarschijnlijk niet bij te vertellen. Ik verzamelde de beste coping-tips van één van de meest succesvolle zakenmannen van het land in deze blog!


Wouter Torfs heeft waarschijnlijk geen introductie meer nodig: hij werd reeds 10 keer verkozen tot beste werkgever van België en werd vorig jaar zelfs uitgeroepen tot beste werkgever van Europa. Een prijs die niet alleen uitgedeeld wordt voor goed werkgeverschap, maar ook voor de 'menselijkheid' van een organisatiecultuur.


Afgelopen vrijdag kwam hij mee op Comfortkoffie, een gratis live Zoom-gesprek met een expert, georganiseerd door de straffe madammen van de podcast 50 Koffies. Torfs vertelde daarin niet alleen over de manier waarop hij deze coronacrisis professioneel aanpakt, maar ook persoonlijk. Blijkt nu dat één van de meest gehaaide zakenmannen van het land ook best spiritueel ingesteld is!


Hieronder vind je drie dingen terug die hij zelf doet om het hoofd koel te houden in deze uitdagende tijden.


Vind je drive terug in de natuur


We zijn allemaal wel eens onze persoonlijke of professionele drive kwijtgeraakt, wereldwijde lockdown of niet. Ook ik had twee weken geleden even dat 'quarantainedipje', waarin mijn productiviteit en creativiteit op een laag pitje stonden. Volgens Wouter Torfs is dat te wijten aan een slechte interne dialoog, waarin we onszelf vertellen dat 'het toch geen zin heeft', 'niks lukt' en meer van dat.


Om te vermijden dat je blijft hangen in die negatieve selftalk, raadt de CEO het aan om de natuur in te trekken. Zelf maakt hij graag wandelingen, waarbij hij zoveel mogelijk bewust aandacht heeft voor de natuur om even uit zijn eigen hoofd te ontsnappen. Zoals hij het zelf stelde tijdens de Comfortkoffie:


Bewust kijken naar de natuur verfrist je, geeft je extra zuurstof en je komt als herboren weer thuis

Als je dus op zoek bent naar nieuwe energie, blijf dan vooral niet hangen achter je computer of op sociale media, maar kom eens uit uw kot. Voor even toch.


Maak tijd voor persoonlijke ontwikkeling


Wanneer het leven dag in dag uit zijn normale gang gaat, komen we volgens Wouter Torfs niet snel uit onze comfortzone. Pas wanneer de situatie opeens verandert, hebben we het gevoel dat we actie moeten ondernemen. Torfs raadt daarom aan om van deze crisis gebruik te maken om nieuwe gewoontes te ontwikkelen die goed voor je zijn. En waar je vroeger misschien nooit aan gedacht had om te proberen.


Zoals je verdiepen in persoonlijke ontwikkeling of spiritualiteit, bijvoorbeeld. Torfs:


Met spiritualiteit is het zoals met een koud buffet: je moet van alles een beetje proeven om te vinden wat je lekker vindt

Zelf luistert de CEO regelmatig naar motivational talks op YouTube, voornamelijk van Goeroes Deepak Chopra en Eckhart Tolle. Ook de Nederlander Jan Geurtz kan hij aanbevelen. Hieronder kan je het filmpje van Eckhart Tolle bekijken waarover Wouter Torfs het tijdens de Comfortkoffie had: Staying conscious in the face of adversity.Creëer een avondroutine


Niet alleen je dag goed beginnen, ook op een positieve manier weer afsluiten is belangrijk. Wouter Torfs doet dat regelmatig met een goed glas wijn.


Net zoals met een ochtendroutine, kies je ook zelf wat je doet tijdens je avondroutine. De Goeroes raden het bijvoorbeeld aan om een half uur voor je gaat slapen je smartphone weg te leggen en je tv af te zetten. Een avondroutine helpt bovendien niet alleen om voor jezelf meer structuur te creëren, maar zorgt ook voor een betere nachtrust.


Kortom:

  • Kom regelmatig eens 'uit uw kot' voor een wandeling in de natuur en wees je bewust van wat je ziet

  • Ontwikkel nieuwe, goede gewoontes door je bijvoorbeeld te verdiepen in persoonlijke ontwikkeling of spiritualiteit

  • Sluit je dag goed af voor een goede gemoeds- én nachtrust


In mijn e-boek Rock Your Lockdown verzamelde ik trouwens meer tips van experts voor het creëren van onder meer structuur én een goede ochtendroutine. In de lockdown-gids vind je tips om de touwtjes terug in handen te nemen, dat telewerken te rocken, rustig te blijven en je tijd in quarantaine op een zinvolle manier in te vullen. Download het e-boek hier!


Er volgen deze week nog twee Comfortkoffies met Ronnie Vermeiren over alcoholgebruik en met Veerle Dobbelaere over meditatie en mindfulness. Wil jij er ook bij zijn, gratis en voor niets? Schrijf je dan nu hier in! Kan je er niet bij zijn? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier onderaan deze pagina en blijf op de hoogte van mijn blogbericht met de essentie van de gesprekken. Bovendien krijg je er meteen mijn Rock Your Life-stappenplan bij in je mailbox. Hell yeah!

#tessence #essenties #expert #advies #woutertorfs #50Koffies #Comfortkoffie

38 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven