• Tess

De 7 sleutels voor veerkracht (ft. Séverine Van de Voorde)

Onze veerkracht wordt serieus getest de laatste tijd. Steeds wanneer we denken dat we aan de laatste loodjes bezig zijn, krijgen we opnieuw het deksel op onze neus gedrukt. En dat brengt bij iedereen z'n innerlijke Jonagold-man wel eens naar boven. Maar wat is veerkracht nu precies? Heb je dat of heb je dat niet? En hoe breng je je Jonagold-man weer tot bedaren?


Séverine Van De Voorde is doctor in de psychologie, stress en burn-out coach, HSP professional én loopbaancoach. Bovendien bracht ze begin dit jaar het boek Van stress naar veerkracht uit, waarin ze beschrijf hoe je stress in je voordeel kan gebruiken en je veerkracht kan versterken.


Het boek las ik nog niet, maar ik woonde vorige week wel haar webinar in samenwerking met Passion for Work bij. Daarin legde ze uitgebreid uit hoe ons brein werkt, hoe ons stresssysteem opereert, wat veerkracht is en hoe je het zelf kan versterken. De essentie ervan vind je terug in deze blog!


Wat is veerkracht?


Veel mensen blijken hun eigen definitie van veerkracht te hebben. Maar het beste synoniem voor veerkracht is volgens Séverine Van De Voorde aanpassingsvermogen. Het vermogen om ons aan te passen aan veranderende omstandigheden dus.


Verandering kan klein en extern zijn, zoals een temperatuurswisseling. Maar ook groot en intern. Denk maar aan een gebroken been of een interne bloeding bijvoorbeeld.


Ons lichaam streeft steeds naar een toestand van evenwicht, ook wel homeostase genoemd in de fysiologie. Elke verandering in ons lichaam of in de buitenwereld vraagt dus om een aanpassing zodat we weer in evenwicht komen. Om dat te bekomen, komt er in onze hersenen een stofje vrij dat ons aanzet tot actie: het stresshormoon.


Stress en veerkracht


Stress is dus eigenlijk een reactie in ons lichaam op een prikkel die actie vereist. Elke verandering is zo'n prikkel, ook wel een stressor genoemd. In die zin is stress eigenlijk iets positief: het zorgt ervoor dat we actie ondernemen om ons aan te passen aan de omstandigheden. Eens het evenwicht weer bereikt is, kunnen we tot rust komen en voert ons lichaam het stresshormoon weer af.


Een gezond stresssysteem werkt dus als een soort intervalsysteem, dat bestaat uit actie en rust. Gas en rem. En veerkracht is een goeie afwisseling tussen gas en rem, waarbij voldoende tijd gemaakt wordt om weer tot rust te komen en het stresssysteem te laten herstellen. Chill.


Ons brein in de hedendaagse jungle


Zoals ik in een vorige blog al schreef en aantoonde, leven we vandaag de dag in een wereld die aan recordtempo aan het veranderen is. Bovendien krijgen we door de digitalisering constant enorm veel prikkels en info te verwerken. Zoals Séverine het tijdens het webinar zei, leven we in een VUCA- wereld: a volatile, uncertain, complex, and ambiguous world.


En hoewel onze leefwereld op korte tijd enorm veranderd is, heeft ons brein niet deelgenomen aan die evolutie. We lopen vandaag de dag nog steeds rond met dezelfde hardware als onze prehistorische voorouders. En waar we in de tijd van toen dagen tot zelfs weken hadden om te herstellen van een 'stresske', kan dat vandaag niet meer.


Volgens Séverine Van De Voorde draait ons stresssysteem overuren door alle stressoren of prikkels die we tegenwoordig te verwerken krijgen. Ons lichaam kan niet meer voldoende tot rust komen, waardoor het stresshormoon ook niet meer volledig afgevoerd wordt. En er dus altijd een stressrestant overblijft in ons lichaam. Het gevolg daarvan ken je vast wel (=> Jonagold-man).


Helaas kunnen we ons brein niet tweaken zoals de vorm van onze neus of de grootte van onze maag. Wat we wel kunnen, is anders leren omgaan met alle stressoren die op ons afkomen én voldoende rust nemen om ons stresssysteem in topconditie te houden.


Daartoe gaf Séverine de volgende 7 sleutels mee.


De 7 sleutels voor veerkracht volgens Séverine Van De Voorde


  1. Lichamelijke gezondheid. Vergroot je veerkracht door zorg te dragen voor je lichaam. Anima Sana In Corpore Sano. Er is écht een reden waarom deze slogan al sinds de tweede eeuw overal blijft opduiken.

  2. Energiebeheer. Laad je interne batterij regelmatig op. Zorg ervoor dat je niet alleen energie verliest (door te piekeren, werken, zorgen voor anderen etc), maar doe ook dingen die je energie teruggeven.

  3. Mindset. De manier waarop we naar onszelf, anderen en de wereld kijken, de manier waarop we omstandigheden interpreteren, zorgt ervoor dat ons stresslevel verhoogt. Of net niet natuurlijk. Zet een andere bril op en leer het positieve te zien in elke situatie.

  4. Emotionele flexibiliteit. Stop met vechten tegen je emoties. Leer ze herkennen en er rekening mee houden in plaats van ze te blijven onderdrukken. Dat laatste kost je immers energie. En levert je niets op. Behalve misschien een burn-out, depressie, paniekaanval of transformatie in Jonagold-man.

  5. Communicatie. Door goed te communiceren met anderen, kan je stressoren verminderen. Want als je je behoeftes of verlangens niet communiceert, leidt dat tot spanning en frustratie. Anderen lezen meestal niet tussen de regels en weten niet hoe wij ons voelen.

  6. Zelfrealisatie. Leer leven op je eigen voorwaarden en volgens je eigen normen en waarden. Ontwikkel je zelfkennis, weet wat je sterktes en je zwaktes zijn en rock your life!

  7. De kracht van verbondenheid. Dit is volgens Séverine de spil die alle sleutels voor veerkracht samenhoudt. Verbondenheid met jezelf én met anderen. Doe dus regelmatig aan zelfzorg en help ook anderen uit de nood wanneer dat kan.


Wil je meer tips van Séverine? Dan kan je altijd haar boek lezen. Maar ook in het webinar gaf ze nog meer praktische tips mee om met deze zeven sleutels aan de slag te gaan. Die heb ik voor jou even samengevat in een e-boek (15 tips voor meer rust, geluk en veerkracht ft. Séverine Van De Voorde) dat je hier kan downloaden. Geen dank!


31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven