• Tess

De beste boeken om te lezen in crisistijden

2020 is nog niet zo lang aan de gang, maar het lijkt wel het jaar van de rampspoed te worden. Na de bosbranden in Australië en deze pandemie, stevenen we mogelijks ook nog eens op een economische crisis af. Je zou voor minder wc-papier beginnen hamsteren (jk). Gelukkig kan je met deze boeken de moraal relatief hoog blijven houden!


Het is niet simpel om positief te blijven in deze onzekere, chaotische tijden. Zeker niet wanneer je je begint te vervelen in quarantaine of, zoals ik, technisch werkloos wordt verklaard. Gelukkig zijn er altijd nog boeken om te lezen! Zelfs als je niet graag leest, is daar een oplossing voor: audioboeken.


Als je dus nog op zoek bent naar een goed boek om te lezen (of te beluisteren) dan raad ik het aan om in de volgende boeken te beginnen. Ze lezen niet alleen vlot, ze zijn ook super interessant en ze maken van jou een positiever, slimmer én interessanter mens! Bovendien kan je ze nadien altijd nog als wc-papier gebruiken. Alleen maar wins dus!


De Meeste Mensen Deugen - Rutger Bregman


We horen de laatste tijd constant dat dit virus 'het slechtste in de mens naar boven haalt'. Misschien heb je het zelf al wel eens gezegd. En niet verwonderlijk: 'al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens'. In De Meeste Mensen Deugen 'verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?'


Lees deze nieuwe geschiedenis van de mens en vorm je eigen mening over dit eeuwenoude vraagstuk! Nog niet overtuigd? Lees mijn mening over het boek in deze blog!


Hier kan je het boek:

En het e-boek terugvinden.

Voor het audioboek, klik hier.


Feitenkennis - Hans Rosling


De media overrompelen ons met feiten en cijfers over het Coronavirus. En die zien er niet bepaald rooskleurig uit. Dat maakt het moeilijk om het hoofd koel te houden en niet met paniek te reageren of emotionele beslissingen te maken. In Feitenkennis, of Factfulness, legt hoogleraar Internationale Gezondheid en wereldfenomeen Hans Rosling uit waarom we 'op eenvoudige vragen over wereldwijde trends systematisch de verkeerde antwoorden geven. Het is zelfs zo erg dat een chimpansee die willekeurig antwoorden kiest consequent leraren, journalisten, Nobelprijswinnaars en studenten overtreft. Rosling presenteert daarbij tien redenen en komt zo met een radicaal nieuwe verklaring.'


Laat je niet misleiden door de 'feiten' en de manier waarop informatie gepresenteerd wordt. Lees dit boek en scherp meteen ook je feitenkennis over de wereld aan! Nog niet overtuigd? Lees dan mijn blog over het boek.


Hier kan je het Nederlandstalig boek:

Nederlandstalig e-boek

En Engelstalig boek terugvinden.

Voor het audioboek, klik hier.


Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat - Maarten Boudry


Het is misschien moeilijk om te geloven, zeker in deze tijden, maar de wereld gaat (nog) niet naar de knoppen. Want 'nog nooit leefden we zo lang, zo welvarend en zo vreedzaam als vandaag. In Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat breekt Maarten Boudry een lans voor het vooruitgangsdenken. Hij bestrijdt het wijdverbreide pessimisme en zoekt naar verklaringen voor de doembeelden over klimaat en islamisering, over groeiend racisme en ongelijkheid en over de diepe wanhoop van de westerse mens. Boudry pleit voor de beproefde waarden van wetenschap en verlichting. Doemdenken leidt niet tot daadkracht maar tot fatalisme, terwijl vooruitgangsdenken net wervend is. De wereld stond er nog nooit zo goed voor als vandaag, en we kunnen haar nog veel beter maken.'


Meer uitleg heeft dit boek niet nodig. Ik ben er zelf dan ook maar in begonnen! Lees met mij mee of blijf op de hoogte van mijn blog met de essentie van het boek én mijn review door je in te schrijven via onderstaand inschrijfformulier. Ik spam alleen op dinsdagen, beloofd.


Hier kan je het boek:

En het e-boek terugvinden.

PRO TIP: Als je liever niet in contact komt met bezorgers of geen e-reader hebt, dan kan je altijd je tablet of je smartphone gebruiken om e-boeken te lezen! De Kindle App van Amazon is gratis te downloaden en beschikt over een gigantische bibliotheek met zowel Engels- als Nederlandstalige boeken. Alleen voor de e-boeken zelf moet je een kleine som betalen. Je scherm te klein? Je kan de grootte van je letters gemakkelijk regelen in je instellingen. Vergeet je scherm daarna niet op nacht- of leesmodus te zetten. Happy reading!

#tessence #rockyourlife #hansrosling #feitenkennis #rutgerbregman #demeestemensendeugen #maartenboudry

75 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven