• Tess

De grootste misvattingen over meditatie weerlegd (ft. Veerle Dobbelaere)

We leven in een cultuur waarin stilstaan gelijkstaat aan achteruitgang. Waarin de ratio het altijd haalt van het emotionele en het fysieke. En het wetenschappelijke hoogtij viert over het spirituele. Een maatschappij waarin geen plaats lijkt voor iets zweverig en vaag als meditatie dus. Of toch?


Tegenwoordig is mindfulness trending en proberen steeds meer mensen mediteren aan hun dagelijkse routine toe te voegen. Ook ik ben me een klein jaar geleden beginnen verdiepen in persoonlijke ontwikkeling en alles dat daarbij komt kijken. Alleen dat mediteren lijk ik maar niet onder de knie te krijgen, ondanks dat ik er de voordelen zeker en vast van in zie. *Squirrel!*


Ik was dus meteen super geïnteresseerd toen Nadia El Makhfi en Yana Smits van de podcast 50 Koffies aankondigden dat Veerle Dobbelaere tijdens de derde Comfortkoffie zou spreken over mindfulness en meditatie! We kennen haar allemaal van het grote en kleine scherm, maar daarnaast is Veerle Dobbelaere ook een life- en mental coach die zich specialiseert in de kunst van het vertragen.


Laat dat vertragen nu iets zijn waartoe we momenteel allemaal gedwongen worden. En dat gaat in tegen onze (westerse) identiteit, die volledig gericht is op meer en beter en sneller en sterker en grootser en rijker. Niet moeilijk dat we daar allemaal zo mee worstelen dus. En als er iets is waarbij we helemáál tot stilstand moeten komen, en dan nog in ons hoofd, dan is het mediteren wel. Vandaar dat we de indruk hebben dat dit vooral weggelegd is voor de Dalai Lama en Tibetaanse monniken enco.


Volgens Veerle Dobbelaere is mediteren echter helemaal niet moeilijk. En ook niet voor de uitzonderingen op de regel. Hieronder kan je de essentie terugvinden van de opvattingen die ze weerlegde tijdens de Comfortkoffie!


Opvatting: tijdens het mediteren mag je geen gedachten hebben


We denken vaak dat het doel van mediteren is om ons hoofd leeg te maken. Wanneer we er ons dan aan wagen, in lotushouding, op een yogamatje, ogen gesloten enal, en ons brein kaapt meteen het hele gebeuren door ons to-dolijstje nog eens volledig te overlopen én aan te vullen, dan voelen we ons gefaald.


Volgens Veerle Dobbelaere is het nochtans niet de bedoeling om een half uur lang gedachteloos wat op een matje te zitten. Want dat is gewoon onmogelijk. Wél is het de bedoeling om je bewust te zijn van je gedachten. En die er gewoon te kunnen laten zijn, zonder je erdoor te laten meeslepen. Bovendien helpt het om jezelf tijdens het mediteren een vraag te stellen, zoals 'hoe gaat het nu eigenlijk met mij?' En om dan vooral te luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft (waar zitten er spanningen, wat voel ik, ben ik moe, heb ik hoofdpijn etc). Zoals ze het zei tijdens de Comfortkoffie:


Je hoofd probeert je heel de tijd van alles wijs te maken, maar je lichaam liegt niet. De échte lifehack is leren luisteren naar je lichaam, want dat vertaalt alles waar we door gaan

Nog een tip die ze meegaf: je hoeft ook niet direct alles te fiksen dat je opmerkt. Je er gewoon bewust van zijn is een stap in de goede richting. En vertrouw het proces.


Opvatting: mediteren = niets doen = nutteloos


We hebben allemaal een hekel aan niets doen. En al zeker wanneer dat 'niets doen' niet eens resultaat lijkt te hebben en er een lange to-dolijst op ons ligt te wachten. Veerle Dobbelaere wist nochtans heel duidelijk het belang van vertragen uit te leggen tijdens de Comfortkoffie.


Ze vergeleek het met de film The Straight Story van David Lynch, waarin een man de VS doorkruist op een tractor om zijn zieke broer te bezoeken. Niet bepaald de snelste manier om een continent te doorkruisen dus. Toch leert de man tijdens zijn reis veel mensen kennen en wordt hij zich echt bewust van de weg voor hem en het landschap om zich heen. Mediteren is dus vertragen om je meer bewust te worden van het mooie in je leven, maar ook van de putten in de weg; oud zeer, negatieve denkpatronen, struikelblokken etc. Zodat je die kan (h)erkennen en kan vermijden in de toekomst.


Verder vergeleek ze niét vertragen, of géén aandacht hebben voor je gevoelswereld, met je brievenbus een jaar lang niet leeg maken. Na een jaar zit je opgescheept met een onoverzichtelijke berg informatie, reclame, rekeningen en kortingsbonnen. Hetzelfde gebeurt dus wanneer je wat er in je hoofd omgaat gewoon negeert. Maar dan niet met kortingsbonnen natuurlijk, you get the picture.


Het is dus belangrijk om een nieuw perspectief te ontwikkelen over mediteren. Zoals ze het zelf zei (and I couldn't agree more)


Elke verschuiving van perspectief biedt ruimte voor ontwikkeling, ontplooiing en bijleren

Mediteren =/= nietsdoen. De brievenbus moet af en toe leeg worden gemaakt. En tijdens dat proces kan je heel veel leren over jezelf. En dat is altijd de moeite waard!


Opvatting: als je een probleem hebt, ga je toch gewoon naar de dokter


Tot slot zijn we allemaal eerder geneigd om naar de dokter te gaan voor een voorschriftje dan om in therapie te gaan of om ons te verdiepen in mindfulness. Slaapproblemen? Overspannen? Maagzuur? Chronische hoofdpijn? Geen pil die dat niet kan oplossen.


Nochtans is die pil volgens Veerle Dobbelaere niet meer dan een illusie: het verlicht de symptomen, maar lost het échte probleem niet op. Ook ik kan ervan meespreken: ik kamp al twee jaar met spanningshoofdpijn omdat ik letterlijk een 'tandenbijter' ben, waardoor de spieren in mijn nek en hoofd onder constante spanning staan. Drie kinesisten later besloot ik opnieuw naar de psycholoog te gaan. En dat deed wonderen!


Kortom:


  • Probeer niet om helemaal geen gedachten te hebben tijdens het mediteren, maar om die te observeren

  • Maak af en toe je brievenbus leeg door te luisteren naar je lichaam

  • Beschouw mediteren niet als 'niets doen', maar wel als een nuttige bezigheid waar je iets uit kan leren

  • De wetenschap en al het medische is geweldig (héél veel dankbaarheid voor de zorgsector), maar je lichaam staat niet los van je geest en omgekeerd. De twee functioneren samen en verdienen evenveel aandacht


Oh ja, Veerle Dobbelaere raadde voor de geïnteresseerden Het no-nonsense meditatieboek van Topdokter en neuroloog Steven Laureys aan. Je kan het hieronder terugvinden. Bovendien schreef ze er zelf ook één en deelt ze verschillende toffe, interessante dingen op haar website, zoals audiofragmenten en blogberichten. Check het allemaal hier. Geen dank!


#tessence #essenties #50Koffies #Comfortkoffie #mediteren #mindfulness #veerledobbelaere #expertadvice

139 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven