• Tess

De mythe rond geld ontkracht

Geld is iets vluchtig en ongrijpbaar; iets dat heel moeilijk te krijgen is en ons nog sneller verlaat. Een beetje zoals die hete kerel van de marketingafdeling eigenlijk. En de rijken der aarde zijn een soort übermensch. Toch?


Wanneer het over super succesvolle mensen gaat, zoals Jef Colruyt, Marc Coucke, Gert Verhulst, Dries Mertens of Dimitri Vegas & Like Mike, gaan we er al snel van uit dat zij de uitzondering zijn op één of andere regel. En zeker in een land als België. Want in België gaat alles altijd moeilijker. Ze moeten dus wel die fabelachtige X-factor hebben om het hier te kunnen maken. Of belachelijk veel geld om mee te beginnen. Of gewoon geluk.

Dingen die andere mensen doorgaans niet hebben dus. Of toch niet in de juiste verhoudingen. Ook ik heb regelmatig zitten wensen dat de kaarten in mijn leven anders geschud waren. Dat ik om te beginnen al rijker geboren was. En als het even kon, liefst in de VS: het land van de ondernemers en Hollywood en Silicon Valley en die goeie ouwe American Dream.


Of een Amerikaanse versie van mezelf wél super succesvol en mega rijk zou worden? Misschien. Misschien ook niet. Moest Gert Verhulst opeens wakker worden in mijn huidig lijf en bescheiden leven, zou hij dan terug super rijk kunnen worden? Na over de initiële schrik heen te zijn gekomen: ongetwijfeld.


Wil dat zeggen dat Gert Verhulst een opperwezen met magische krachten is? Oké, hij heeft meer kennis over en ervaring met ondernemen en de entertainmentwereld enzovoort. Maar als ik over dezelfde kennis en ervaring zou beschikken als Gert Verhulst, zou ik dan automatisch Gert Verhulst worden? Ook niet. Er zijn zelfs genoeg mensen in de wereld met méér talent en kennis en kansen dan Gert Verhulst, die er niet in slagen om een entertainment imperium op te bouwen. Wie er aan de top van de voedselketen belandt, wordt niet bepaald door skills en talent. Maar door wat dan wel?


Het échte verschil zit hem in... je had het waarschijnlijk al wel voelen aankomen: mentaliteit. Mindset. Succesvolle mensen zijn in de eerste plaats al veel optimistischer dan anderen. En ze geloven niet in excuses als 'ik ben niet geboren in het juiste deel van de wereld', 'ik krijg niet genoeg kansen' en 'succes is voor de uitzonderingen op de regel'. Of dingen als 'het leven staat mijn dromen in de weg', 'ik heb geen tijd' of 'mijn succes is afhankelijk van anderen, zoals mijn baas, collega's, de bank, mijn partner en kinderen'.


Succesvolle mensen leggen de verantwoordelijkheid over hun leven, successen en mislukkingen dus niet bij externe, oncontroleerbare factoren, maar bij zichzelf. Gaat er iets mis? Dan ligt dat niet aan de slechte economie of aan kortzichtig België of aan een zakenpartner die elke deal verpest met zijn slechte lijfgeur en nog slechtere moppen. Succesvolle mensen leggen de fout bij zichzelf.


Waarom is dat belangrijk? Omdat je niets kan veranderen aan de slechte economie, kortzichtig België en de smakeloze humor van je zakenpartner. Waar je wél iets aan kan veranderen, is jouw kennis van en inzicht in de economie, jouw verkooptechnieken en jouw keuze in zakenpartners. Succesvolle mensen zijn de baas over hun eigen leven en nemen hun verantwoordelijkheid.


En er is nog een verschil. Succesvolle mensen zien geld niet als iets waar je je voor moet schamen of als iets dat eindig is. In tegenstelling tot anderen, die ervan uitgaan dat er niet genoeg geld is voor iedereen. Dat het altijd dezelfden zijn die met het grote geld gaan lopen. Ik ben zeker geen expert op vlak van economie, maar wat ik er wel van begrijp is het volgende: hoe meer mensen er deelnemen aan de economie, hoe meer geld er in de omloop is. Het is dus niet zo dat, omdat Gert Verhulst veel geld heeft en de grote bedrijven altijd met de meeste winst gaan lopen, er niets meer overschiet voor jou en mij en de kleine zelfstandigen.


Als er iets is dat we van succesvolle mensen kunnen leren, is het wel dat je je eigen fortuin kan creëren zonder dat daar eerst grote spelers of rijke stinkerds failliet voor moeten gaan. Of uit de markt moeten worden geconcurreerd.


De Goeroes zien geld bovendien als energie die doorgegeven wordt. Bekijk het zo: als jij jezelf elke dag 500% inzet op je werk, altijd als eerste binnen bent en als laatste blijft, en je verdient maar net genoeg geld om mee rond te komen, dan zal je al snel geen energie en zin meer hebben om je elke dag 500% te geven op je werk. En terecht. Maar. Als jij jezelf elke dag 500% inzet op je werk, altijd als eerste binnen bent en als laatste blijft, en je verdient genoeg geld om regelmatig mee op vakantie te gaan, te gaan shoppen, naar de voetbal te gaan met je maten, op restaurant te gaan en te genieten van de dure, luxueuze dingen in het leven, dan zal je veel vaker goedgeluimd en met opgeladen batterijen naar je werk vertrekken. Omdat de energie die jij in je job steekt, gelijkwaardig teruggegeven wordt. In de vorm van geld.


Daarom is geld niet iets slecht of iets waar je je voor moet schamen. Het is niet erg om iets te doen 'voor het geld'. En 'geld maakt niet gelukkig' klopt tot op zekere hoogte, maar geld geeft je wél de vrijheid en de mogelijkheid om te leven zoals jij het wilt. Want geld is energie. Geld doet leven. Geld doet de wereld draaien. Geld op zich is dus niet de duivel. Het is niet de reden waarom er oneerlijkheid en ongelijkheid is in de wereld. En hebzucht en corruptie en onverdraagzaamheid en die dingen.


Momenteel werk ik aan een e-boek dat hier dieper op ingaat. En op alle andere mythes die er bestaan rond geld en rijkdom. Als je er als eerste van op de hoogte wilt zijn wanneer het uitkomt, schrijf je dan in via het inschrijfformulier helemaal onderaan deze pagina. Je krijgt dan trouwens ook meteen een stappenplan toegestuurd dat je op weg zet naar een leven als een rockster! Hell yeah!


Als dit onderwerp je interesseert, kan je in tussentijd ook onderstaand filmpje van Douglas Kruger bekijken. Douglas Kruger is een spreker, auteur, business coach en ooit zelf arm. En nu rijk en succesvol. Prepare to be amazed!

#tessence #rockyourlife #rijkworden #succesvolworden #essenties #blog #mythes

23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven