• Tess

Doelen stellen en bereiken: de do’s en don’ts

Een doel is een droom met een deadline. Met de volgende tips stel je haalbare doelen en creëer je een waterdicht plan om je doelen te bereiken.


De coronacrisis is voor mij een vroegtijdige confrontatie geweest met mijn lijstje goede voornemens. Begin 2020 had ik plechtig aan mezelf beloofd eindelijk weer wat conditie op te bouwen. En meer te lezen. Concreet wilde ik dit jaar 10K kunnen joggen. En 12 boeken lezen (een boek per maand leek me wel een uitdaging).

De afgelopen weken heb ik echter de tijd gehad om mijn vooruitgang al eens onder de loep te nemen. En dit is de huidige stand van zaken:

  • Ik kan er net 4K uitpersen op pure wilskracht en bij gematigde temperaturen. Op een redelijk vlak wegdek.

  • Volgens Goodreads en Amazon Kindle heb ik dit jaar 7 boeken gelezen. En zit ik momenteel al een week vast ergens in het midden van het achtste.

Niet slecht. Maar ook niet bepaald indrukwekkend. Tijd om, zoals Amy Landino in dit filmpje aanraadt, de zeilen bij te stellen! En mijn doelen voor de tweede helft van 2020 opnieuw af te stemmen.

Of je nu zoals ik je oude voornemens en doelen wilt bijstellen of eindelijk werk wilt maken van een paar nieuwe gewoontes; dit is dé beste manier om dat (niet) te doen.

Maak je doelen specifiek


Het verschil tussen goede voornemens en doelen is hoe concreet ze zijn. ‘Conditie opbouwen’ en ‘meer lezen’ zijn voorbeelden van goede voornemens: ze zijn weinig concreet. En daarom moeilijk waar te maken. Want wie of wat bepaalt er of je ‘meer’ hebt gelezen? Ten opzichte van wie of wat? Wat is ‘meer’? En wat is ‘conditie hebben’? 500 meter kunnen spurten zonder over te geven?‘10 kilometer lopen’ en ‘12 boeken lezen’ zijn dan weer specifieke doelstellingen: er kleeft een cijfer op. Dat cijfer maakt het meetbaar. En zorgt ervoor dat je gemakkelijker je vooruitgang kan nagaan én dat je een concreet doel hebt om naartoe te werken.

Zorg er wel voor dat je doel ook haalbaar is. Ken jezelf en wees realistisch bij het opstellen van je doelen. Het is beter om snel de lat wat hoger te moeten leggen, dan om al vroeg de handdoek in de ring te moeten gooien.

Zet een tijdslimiet voor je doelen

Bepaal wanneer je je doel bereikt wil hebben. Woorden om te vermijden zijn ‘ooit’, ‘op een dag’, ‘morgen’, ‘over een paar jaar’, ‘binnen een paar weken’, ‘dit jaar’ etc. Kruis een specifieke datum aan in je agenda of op je kalender (wat ik dus verkeerd deed). En hou je daaraan.

Pro tip: wees ook hier realistisch! Maak het haalbaar voor jezelf. Baseer je voor het bepalen van je datum eventueel op de volgende stap.

Reverse engineer je doelen

Reverse engineering is het grote geheel ontmantelen om (de) klein(st)e onderdelen bloot te leggen. Ga dus na welke stappen je moet ondernemen om je hoofddoel te bereiken. Als ik 10K wil kunnen lopen, moet ik eerst opbouwen naar 5K. Dan naar 6K. En dan naar 7K enzovoort. Als ik 12 boeken wil lezen, moet ik er eerst 1 lezen. Dan het tweede. Enzovoort.

Leg dus kleine doelen onder je hoofddoel vast. Zo krijg je ook een beter zicht op hoeveel tijd het je zal kosten om je hoofddoel te bereiken.

Schrijf actiegerichte microtaken op

Ook je kleinere doelen, sub-doelen als je wil, deel je op in actiegerichte microtaken. Om van 4K naar 5K en verder op te bouwen, moet je een trainingsschema opstellen waarin snelheidswerk, intervaltrainingen, tempolopen en lange duurlopen opgenomen zijn. En hersteldagen natuurlijk. Deze trainingen zijn microtaken: kleine taken die je moet afwerken om een (sub-)doel te bereiken.

Pro tip: ben jij een loper die z’n grenzen wil verleggen? Check dan deze blog van Runner's World om topfit te worden, blessures te voorkomen en een goed trainingsschema op te stellen.

Doe aan habit stacking en temptation bundling

Deze termen komen uit het boek Atomic Habits (Elementaire Gewoontes) van James Clear, die het volledige proces van gewoontevorming simpel en praktisch uit de doeken doet. Geïnteresseerd? Klik hier voor mijn review en hier om het boek te verkrijgen.

Habit stacking is een nieuwe gewoonte koppelen aan een gewoonte die je al hebt. Wil je elke dag 30 minuten mediteren? Doe dat dan nadat je je tanden hebt gepoetst. Of vlak voordat je je mails begint te checken.

Temptation bundling is een handeling die je wilt doen linken aan een handeling die je moet doen. Luister bijvoorbeeld naar een podcast (wat je wilt doen) terwijl je gaat lopen (wat je moet doen). Of lees een hoofdstuk van je boek (wat je moet doen) in bad (wat je wilt doen).

Zo maak je het voor jezelf aantrekkelijker en gemakkelijker om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen en vol te houden.

Het proces van gewoontevorming volledig ontrafelen en meer praktische tips en tricks ontdekken die je helpen om je goeie voornemens waar te maken? Lees Atomic Habits of Elementaire Gewoontes en laat me weten wat je ervan vindt! Ook in deze blog vind je meer tips om je nieuwe gewoontes vol te houden.

Werk aan 1 doel tegelijk

Multitasken bestaat niet. Hoe meer je je aandacht moet verdelen, hoe minder je gedaan krijgt op korte tijd, hoe slechter je presteert én hoe sneller je burnt-out raakt.

De beste manier om je doelen te bereiken, is niet alles tegelijk proberen te doen. Maar wel aan 1 doel tegelijk te werken. Focus! Op die manier kan je ook meer verwezenlijken op kortere tijd!

Geef niet op

Soms lijkt het alsof je echt geen vooruitgang aan het boeken bent. Of dat het hele proces te traag gaat. En dan kan het verleidelijk zijn om één van je microtaken eens te skippen.

Maar zoals James Clear het zegt: als je elke dag 1% beter wordt in wat je doet, kan je er na één jaar 37 keer beter in zijn! Bijvoorbeeld: als ik elke dag 1% beter wordt in spurten, kan ik na één jaar elke dag spurten 37 keer sneller lopen dan in het begin. Crazy!

Dit werkt ook omgekeerd. Als ik elke dag 1% slechter word in wat ik doe, door slechte beslissingen te maken, excuses te rationaliseren en kleine foutjes te dupliceren, kan ik na een jaar van dit, 37 keer slechter zijn in wat ik doe.

De effecten van kleine routines na verloop van tijd. Als je elke dag 1% beter kan worden, haal je na een jaar resultaten die 37 keer beter zijn
Grafiek uit Atomic Habits van James Clear

Geef dus niet op, ook al is het verschil of je vooruitgang niet onmiddellijk merkbaar. Werk consistent naar je doelen toe door kleine routines op te bouwen die je kan volhouden. En je zal ervan versteld staan hoeveel vooruitgang je op een jaar tijd kan boeken.

Vind jezelf belangrijk

Dit klinkt misschien nogal ijdel en egoïstisch, maar al te vaak laten we de beloftes die we aan onszelf maken varen. In tegenstelling tot de beloftes die we maken aan een vriend(in), partner of collega.


Ik ga zelf bijvoorbeeld wél regelmatig sporten als ik dat samen met iemand anders kan doen. Maar als ik alleen moet gaan, breek ik veel gemakkelijker die belofte om te sporten. Nog een voorbeeld hiervan is taken wél en beter uitvoeren wanneer iemand anders ervan op de hoogte is. Maar niet wanneer de intentie alleen in je hoofd bestaat.

Vind jezelf dus belangrijk. Maak afspraken met jezelf en kom die na uit respect voor jezelf. Elke keer je een goede gewoonte of microtaak uitvoert, dien je trouwens een stem in voor jezelf. En voor de persoon die je wilt zijn. Stem dus op en voor jezelf. Respecteer jezelf zoals je anderen respecteert. En rock your life!


Wil jij haalbare doelen stellen?


Zet deze blog meteen om in een duidelijk en praktisch plan om je doelen te bereiken! Download jouw goal setting template nu hier. Geen dank.

#tessence #rockyourlife #goalsetting #doelen #gewoontevorming #voornemens #atomichabits #jamesclear

38 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven