• Tess

Faalangst overwinnen? 1 tip...

Faalangst is a b*tch. En mislukken ook. Vaak is één keer falen al genoeg om nooit ofte nimmer nog te proberen wat je net wilde doen. En om in een hoekje van de zetel weg te kruipen met een grote pot ijs. Dat laatste hebben we allemaal op tijd en stond wel eens nodig. Maar met deze tip wordt falen al veel minder dramatisch.


We zijn allemaal wel eens recht op ons gezicht gegaan. Letterlijk en figuurlijk. Vaak ook nét wanneer we het volste vertrouwen hebben in ons eigen kunnen. Die gevallen zijn het meest traumatisch en leveren de grootste deuk in ons zelfvertrouwen op. En zijn voor omstaanders bovendien de beste vorm van entertainment.


Het is die pijnlijke herinnering die ervoor zorgt dat we bij een nieuwe uitdaging obsessief beginnen nadenken over alle mogelijk risico's. Dat gevoel van 'uitgelachen' of veroordeeld te worden, je 'ego' te verliezen en de angst om voor eeuwig en altijd geassocieerd te worden met je 'falen', riskeren we liever niet. Het brengt bij sommigen zelfs fysieke reacties teweeg.


Bovendien wordt er in onze samenleving een belachelijk grote, negatieve waarde gehecht aan falen. Falen is gevaarlijk. Je kan er je reputatie onherstelbare schade mee toebrengen, al je geld verliezen, je job kwijtraken, verbannen worden naar een onbewoond eiland (Napoleon heeft serieus zijn peren gezien), jezelf blesseren, je vrienden verliezen etc. Begin je er al van te zweten?


Newsflash: de kans dat dit zal gebeuren is miniem! Tenzij je Napoleon bent en een wereldrijk wilt uitbouwen (nog een newsflash: dit is onmogelijk, tenzij je Beyoncé bent), is de kans ongelooflijk klein dat het worst case scenario waar je bang voor bent, realiteit zal worden. Het is goed om je erop voor te bereiden. Maar besef wel dat de kans klein is.


En nog iets: stel dat je écht al je vrienden verliest, je job kwijtraakt of verbannen wordt naar een onbewoond eiland, waarom zou je dan geen nieuwe vrienden kunnen maken, een andere (en wie weet zelfs betere) job kunnen vinden of van je onbewoond eiland het centrum van je nieuwe wereldrijk kunnen maken?


Falen =/= doodgaan! Falen =/= het einde van de wereld! Falen = falen. Punt. Het wilt niet zeggen dat jij een mislukking bent of dat je dromen onrealistisch zijn. Het wilt gewoon zeggen dat wat je geprobeerd hebt, niet werkt. Om het met de woorden van Jen Sincero te zeggen:


The only failure is quitting. Everything else is just gathering information.

Wat je écht nodig hebt om je faalangst te overwinnen, is dus een radicale mindshift. Falen geeft je immers de kans om te leren. Falen maakt je inventief en veerkrachtig en wijs. Tenminste, als je niet met een pot ijs wegkruipt in de zetel om er nooit meer uit te komen. Eén pot ijs is geen schande. Jezelf één dag opsluiten in je kamer is oké. Zolang je er maar terug uit komt. Want er is nog iets veel erger dan falen: opgeven. Dan heb je pas écht gefaald.

#tessence #rockyourlife #essentie #jensincero #advice #faalangst #overwinning #mindset #positivity #bookreview #positivemindset #positivevibes

20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven