• Tess

Het beste boek van 2019

Bijgewerkt: 25 jan 2020

Oké, zo heel veel heb ik nu ook weer niet gelezen vorig jaar. Maar ik heb de leesmicrobe wel weer helemaal te pakken. En als er een boek is dat mijn wereld serieus op zijn kop heeft gezet, dan is het De Meeste Mensen Deugen van Rutger Bregman wel.


De meeste mensen deugen. Niemand rolde harder met haar ogen dan ik wanneer iemand met dergelijke stellingen op de proppen kwam. Dat iemand zelfs zo ver ging om er een boek over te schrijven, vond ik dan ook vrij onnozel en… intrigerend.


Niet alleen omdat ik van nature graag alles in vraag stel en andere manieren van denken enorm interessant vind. Maar ook omdat, zoals Bregman regelmatig in het boek aanhaalt, we eigenlijk allemaal ergens vermoeden, of toch graag zouden willen geloven, dat de mens eigenlijk zo slecht nog niet is. En niet alleen uit puur narcisme.


Als je ervan overtuigd bent dat mensen alleen maar handelen uit eigenbelang, elkaar naar het leven staan, liever haten dan verdragen en alles en iedereen om zich heen kapot maken uit hebzucht en een verlangen naar steeds meer geld en macht, is dat een vrij zware last om met je mee te dragen. Toegegeven, er worden goede films gemaakt rond die premisse. Maar het geeft je maar weinig vertrouwen in de mensen die je in je leven tegenkomt. En dat is vermoeiend, stresserend en deprimerend.


Ook ik kan daarvan meespreken. Want ook ik heb de films gezien, de boeken gelezen en zet elke dag het nieuws op. Zoals ik dan ook, voordat ik aan De Meeste Mensen Deugen begon, aankondigde: als Brengman mij van zijn hypothese kan overtuigen, dan heeft hij een serieus meesterwerk neergepend. En ik moet zeggen dat mijn mensbeeld er sinds eind 2019 helemaal anders uit ziet dan het afgelopen decennium. En dat is écht een verademing.


Rutger Bregman heeft wat mij betreft het punt van het millennium gemaakt. En ik kan niet stoppen met het boek aan te prijzen en cadeau te geven. Please, lees het. We kunnen allemaal wel wat meer positiviteit gebruiken. En hoe je denkt is zó belangrijk voor de manier waarop je in het leven staat.


Mijn vriend zei eens dat het lijkt alsof ik de marketing van het boek in België persoonlijk op mij genomen heb. En waarom ook niet? Als je het aankoopt via onderstaande link, krijg ik er een kleine commissie op. Zo steun je deze blog én Rutger Bregman zelf!

De focus van deze blog zal in 2020 ook ietsje anders liggen. Zoals op rock ’n roll manieren van denken. Grave, vernieuwende visies en excentrieke levenswijzen. Want we hoeven ons niet te schikken naar het plaatje dat voor ons geschilderd wordt. We kunnen dat plaatje zélf inkleuren zoals we willen. En het vormgeven zoals we willen. En dat doen, is kei badass.

#rutgerbregman #decorrespondent #geschiedenis #antropologie #boek #review #tessence

53 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven