• Tess

Het probleem met motivatie: wat niet en wat wél werkt

Jezelf motiveren is simpel… in het begin. Maar na verloop van tijd is het nieuwe eraf. En wordt het moeilijker en moeilijker om de lokroep van Netflix en sociale media te weerstaan. Motivatie is dan ook niet wat je nodig hebt om je doelen te bereiken en te doen wat je moet doen. Dit is wat ik over motivatie geleerd heb van gedrag experts, timemanagement experts en motivational coaches.

Als ik ergens de queen van ben, dan is het uitstelgedrag. Er is altijd wel iets dat leuker, ‘dringender’ of interessanter is dan wat écht moet gebeuren. Zoals foto’s maken van mijn slapende kat. Wat best entertainend is, zoals het internet wel weet.


Dat uitstelgedrag heeft ervoor gezorgd dat ik héél goed kan werken tegen deadlines. Hoe strakker, hoe beter. Maar het zorgt er ook voor dat de dingen waar geen specifieke deadline voor vastligt, steevast verschuiven naar het mythische ‘morgen’.

Mezelf motiveren voor iets dat ‘morgen ook nog kan’ is niet altijd even gemakkelijk. En dat zorgt soms voor vervelende situaties (zoals de confrontatie met mijn lief wanneer het hemd dat hij nodig heeft nog altijd niet gestreken is. Oeps). Dit is wat ik over motivatie geleerd heb van verschillende experts.

Motivatie onder de loep

Motivatie in z’n puurste vorm is een chemische reactie in het brein. Het is de anticipatie op een beloning in de vorm van een dopaminepiek. Échte motivatie komt voort uit een craving in onze hersenen, en de verwachting dat de vervulling daarvan ons een goed gevoel zal bezorgen.

Die dopaminepiek, daar doen we het dus voor. Neurologen hebben vastgesteld dat dopamine niet alleen vrijkomt wanneer we iets leuk ervaren, maar ook wanneer we iets leuk anticiperen. Die anticipatie op een beloning (en niet de beloning zelf) doet ons actie ondernemen.

Wil je écht iets gedaan krijgen (of een nieuwe gewoonte opnemen in je dagelijkse routine om een doel te bereiken), maak wat je wil doen dan onweerstaanbaar (2e Wet van Gedragsverandering: maak het aantrekkelijk). De gemakkelijkste manier om dit te doen, is een handeling die je moet doen koppelen aan een handeling die je wil doen (temptation bundling).

Over intrinsieke motivatie

Sommigen twijfelen eraan of ‘intrinsieke motivatie’ wel echt bestaat. Intrinsieke motivatie is iets doen omdat je dat zelf wilt, niet omdat anderen dat van je verwachten of omdat een externe prikkel je daartoe aanzet.

De ultieme vorm van intrinsieke motivatie volgens James Clear, is echter wanneer een gewoonte een onderdeel begint te vormen van je identiteit.

Mensen die zichzelf beschouwen als een loper, bijvoorbeeld, zullen veel vaker en regelmatiger lopen dan iemand die wil kunnen lopen. Mensen die zichzelf beschouwen als een lezer, zullen vaker boeken lezen dan iemand die meer boeken wil lezen.

Probeer je doelen dus anders te formuleren. Het doel is niet om boeken te lezen, het doel is om een lezer te worden. Het doel is niet om een marathon te lopen, het doel is om een loper te worden.

Maak van je doelen geen eenmalige overwinning op jezelf, maar handel vanuit wie je bent. En maak wat je wil doen of bereiken onderdeel van je identiteit, hoe goed of slecht je er ook in bent. Ook de beste loper was ooit een slechte loper.

Over het gebrek aan motivatie

Volgens James Clear zijn mensen vaak wél voldoende gemotiveerd om iets te doen of te bereiken, maar weten ze vaak niet hoe. Waar we echt een gebrek aan hebben, is dus helderheid.

Zoals Zig Ziglar zei:

You can’t hit a target you cannot see

Wat is het uiteindelijke doel? Hoe ziet dat eruit? Wanneer en hoe moet ik eraan beginnen? Deze vragen houden ons vaak tegen om goede voornemens om te zetten in een plan. Lees deze blog om te ontdekken hoe je haalbare doelen stelt én een actiegericht plan opstelt. En gebruik dit Goal Setting Template om de theorie meteen om te zetten in de praktijk.

Over wilskracht

Weten wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat aanpakken, is één ding. Maar dan volgt de uitvoering ervan. Hoe blijf je gemotiveerd, ook wanneer je geen zin of energie hebt? Met een ijzersterke wilskracht?

Zoals motivational coach Jim Rohn zei:

Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going

Het is onmogelijk om altijd gemotiveerd te zijn. Ook motivational coach Dean Graziosi had daar een heel interessant gesprek over in deze podcastaflevering. Waar je ook naartoe aan het werken bent, onderweg zal het je altijd wel eens ontbreken aan motivatie en wilskracht. De truc is om genoeg simpele gewoontes te ontwikkelen die je ook kan volhouden wanneer het even tegen zit.

Lees deze blog voor meer tips om je gewoontes vol te houden.

Over deadlines

Zoals ik al schreef, ben ik een pro in werken tegen deadlines. Wat ik eerst beschouwde als mijn zwakte (alleen iets gedaan krijgen als het écht moet), heb ik nu omgezet in mijn sterkte. Ik vraag altijd om een deadline, of leg er één vast voor mezelf wanneer er iets moet gebeuren.

Als mijn vriend bijvoorbeeld wil dat ik zijn hemd strijk, vraag ik wanneer hij dat hemd nodig heeft (geen paniek, ik ben een geëmancipeerde vrouw en hij een ‘nieuwe man’: ik strijk, hij stofzuigt #adulting). En blogberichten post ik steevast op dinsdagen. Wat moet gebeuren zal dus ook op tijd gebeuren.

Tim Ferriss schrijft in zijn boek The Four Hour Work Week over the magic of the imminent deadline: tijdsdruk dwingt je om te focussen op uitvoering en het strikt noodzakelijke. Het geeft je geen kans om verloren te lopen in nutteloze bezigheden of om meer hooi op je vork te nemen dan nodig is. Die grotere focus resulteert bijna altijd in kwalitatief werk.

Focus is heel belangrijk om iets af te krijgen. En een deadline stellen werkt in je voordeel. Tenminste, als je niet dichtklapt onder stress. Maak ook een deadline dus haalbaar.

Kortom

  • Maak van je doelen geen eenmalige overwinning op jezelf, maar maak wat je wil doen of bereiken onderdeel van je identiteit

  • Maak je goede voornemens specifiek door de stappen in deze blog te volgen

  • Creëer kleine, nieuwe gewoontes die je kan volhouden, ook als het tegenzit. Dit Goal Setting Template kan je daarbij helpen

  • Stel een haalbare deadline op voor je taken en doelen

En rock your life!

#tessence #rockyourlife #motivatie #jamesclear #gewoontevorming #deadlines #dromen #doelen #deangraziosi

57 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven