• Tess

Leer positief denken met deze drie tips (ft. Veerle Dobbelaere)

Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om positief te blijven. We worden steeds weer met onze neus gedrukt op wat niet mag en niet kan, wat fout loopt en wat we verkeerd doen. Dat is frustrerend en best deprimerend. Zeker als je zoals ik een aanleg hebt om negatief te denken. Met de tips in deze blog breng je daar verandering in.


Hoewel ik ondertussen al veel geleerd heb over positief denken, ben ik van nature een pessimist. Eigenlijk zijn we dat allemaal een beetje: onze hersenen moeten er in eerste instantie voor zorgen dat we razendsnel het verschil kunnen zien tussen wat gevaarlijk is en wat niet, wat mogelijk ons leven bedreigt en wat niet. Op zo'n momenten is het altijd beter om te denken dat iets wél levensbedreigend is, dan niet. Want dat vergroot onze overlevingskansen.


We hebben dus allemaal de neiging om negatief te denken. En maar goed ook. Bovendien worden we met een bepaalde 'blauwdruk' geboren, zoals Veerle Dobbelaere het zegt. Sommigen zijn eerder optimistisch ingesteld en zien het glas als halfvol, terwijl anderen net pessimistisch ingesteld zijn en ervan overtuigd zijn dat het glas halfleeg is.


Natuurlijk ontwikkel je die kijk op het leven verder naarmate je ouder wordt en ervaringen opdoet. Maar je hoeft niet de speelbal te zijn van wat je overkomt, noch van je eigen negatieve gedachten. Je kan de controle erover terugnemen en jezelf trainen om ondanks alles toch het positieve te blijven zien. Daarvoor geeft professioneel life- en mental coach Veerle Dobbelaere de volgende tips mee.


Verleg je focus


Je kan dag in dag uit alle slechte dingen blijven zien, je focussen op wat je niet hebt en wat niet goed gaat. Maar je kan ook je focus verleggen naar wat wél goed gaat, wat je wél hebt en wat wél kan. Kijk regelmatig naar de goeie dingen in het leven, hoe klein die momenteel misschien ook zijn.


Dat kan op verschillende manieren, door bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek bij te houden, waarin je dagelijks opschrijft waarvoor je dankbaar bent. Of door elke dag voor het slapengaan Three Good Things op te schrijven: drie dingen die goed zijn gegaan of die je een fijn gevoel bezorgen. Je zal zien dat je er vanzelf veel meer kan opnoemen. En dat het je een gevoel van tevredenheid en rust zal brengen.


Wees mild voor jezelf


Ik had zelf nogal wat weerstand tegen dat woord, mildheid. Het klonk in mijn oren als een uitgehold begrip, iets voor de meer zweverige types op deze planeet. Toch raadde Veerle Dobbelaere mij vorig jaar aan om een mildheidsdagboek bij te houden (ja, ook dat bestaat). Een dagboek waarin ik dagelijks opschreef wat ik goed had gedaan of goed had aangepakt. Om te leren wat minder streng te zijn voor mezelf en wat positiever naar mezelf te kijken.


In het begin vond ik het heel moeilijk om mezelf op die manier een dagelijks schouderklopje te geven. En moest ik mezelf inhouden om achter elke zin 'maar' te schrijven. Na verloop van tijd ging het echter steeds gemakkelijker. En nu hoef ik niet meer tot het einde van de dag te wachten om tegen mezelf te kunnen zeggen: goed bezig!


Draag zorg voor jezelf


We zorgen vaak goed voor onszelf wanneer we ons ook goed voelen. Voelen we ons slecht, dan is de verleiding groot om alles te laten hangen, met een pot ijs in de zetel te kruipen of ons een week lang te verstoppen voor de wereld. Terwijl dát net het moment is waarop je extra zelfzorg nodig hebt.


Doe dus eens iets radicaal anders en doe aan zelfzorg wanneer je je slecht voelt. En er eigenlijk helemaal geen zin in hebt. En misschien zelfs vindt dat je het eigenlijk niet verdient. Zorg voor jezelf zoals je voor je partner, je kind of je kat zou zorgen wanneer zij zich down voelen. En rock your life!179 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven