• Tess

Leven we als holbewoners in een hypermoderne tijd?

Niet iedereen is het erover eens, maar de mens loopt ondertussen ongeveer 200.000 jaar lang rond op planeet Aarde. Zo'n 198.200 jaar lang bleef alles min of meer z'n oude vertrouwde gangetje gaan. Tot rond het jaar 1800 de toekomst opeens met de deur in huis viel.


Overdrijver, denk je nu misschien. We hebben in de loop van de menselijke geschiedenis toch ongelooflijke, revolutionaire dingen verwezenlijkt. Zoals toen we 10.000 jaar geleden besloten dat we er genoeg van hadden om met pijl en boog door de savanne te trekken en ons kamp permanent opsloegen aan de exotische oevers van de Nijl. Waarna we van wilde holbewoners evolueerden in beschaafde mensen. En toen we het wiel en het schrift uitvonden, waarna zowat alles in een stroomversnelling terechtkwam. We hebben piramides gebouwd. De zeeën bezeild. Wereldrijken gevormd en weer omver gegooid. Boeken leren drukken. Dat zijn toch allemaal belangrijke kantelpunten in onze geschiedenis?


Akkoord! Maar als je het globale plaatje bekijkt, maakten al deze ontwikkelingen weinig verschil in het dagelijkse leven van de mens. Tot omstreeks 1800 leefde naar schatting 94% van de wereldbevolking in extreme armoede. Wat wil zeggen dat de meeste mensen onvoldoende toegang hadden tot voedsel en drinkbaar water, weinig stabiele daken boven het hoofd hadden en regelmatig het slachtoffer werden van (infectie)ziektes en oorlogen. Kommer en kwel alom dus. Econoom Gregory Clark omschreef de situatie als volgt:


De gemiddelde persoon op de wereld in 1800 had het niet beter dan de gemiddelde persoon in het jaar 100.000 voor Christus

Dat van die kommer en kwel is misschien een beetje sterk uitgedrukt. Ondanks dat het leven tot aan het jaar 1800 voornamelijk een overlevingsstrijd was, wil dat natuurlijk niet zeggen dat er niemand gelukkig of op z'n minst tevreden was. Enfin. Het punt is dat het begin van de 19e eeuw het échte kantelpunt was voor de mens. Kijk zelf maar!


Wereldwijde economische groei

Wereldwijde levensverwachting

Wereldbevolking

Wereldwijde armoede


Op een kleine 200 jaar tijd is onze wereld aan een recordtempo veranderd! De meeste mensen leven niet langer in extreme armoede, sterker nog, we leven in de meest welvarende tijden ooit. En dat wil zeggen dat we langer, gezonder en rijker leven dan ooit.


Alleen is er één ding dat niet heeft meegedaan aan die razendsnelle evolutie. Het menselijk brein.


Zoals James Clear het schrijft in Atomic Habits is het brein waar we vandaag de dag mee rondlopen relatief vergelijkbaar met dat van de Homo sapiens sapiens, onze directe voorvaders die 200.000 jaar geleden door de savanne trokken dus. Vooral de neocortex, het meest moderne deel van ons brein, is ongeveer even groot als aan het begin van onze geschiedenis. We lopen in dit hypermoderne, digitale tijdperk dus nog steeds rond met hersenen die dateren uit de oude steentijd. Een periode waarin we nog maar net begonnen te experimenteren met stenen gereedschap dus.


Wil dit zeggen dat we eigenlijk niet meer zijn dan voorbijgestreefde holbewoners? Nee. Maar het wil wel zeggen dat we als menselijk individu nog steeds op dezelfde manier functioneren als toen. Gedragseconomen noemen dit fenomeen tijdsinconsistentie of dynamische inconsistentie: we functioneren en reageren op een manier die niet strookt met de tijd waarin we leven.


Wat omgaan met wiskunde, wetenschap en technologie betreft, is dat niet zo rampzalig. Waar dat ons wel parten speelt, is in het dagelijks leven. We zijn overprikkeld. Gestresseerd. Emotioneel. En weten niet hoe we daarmee om moeten gaan, omdat we er als mens ook geen ervaring mee hebben (wat is 200 jaar op 200.000 jaar tijd?) Chantal Smedts van Qlick verwoordde dat als volgt:


We zijn emo-analfabeten die nooit geleerd hebben om onze emoties (met woorden) te omschrijven

En dat komt onder meer omdat ons bewustzijn daarvan en onze aandacht daarvoor nog relatief nieuw is. Nu onze focus niet meer ligt op overleven, hebben we de ruimte en de luxe om ons bewust te worden van andere dingen, zoals hoe we ons voelen.


Bovendien hebben we in 1980 nóg een gigantische revolutie ontketend, die in de jaren 2000 zijn vlucht nam: de digitale revolutie. En deze revolutie heeft voornamelijk een grote impact op de zogeheten millennials. Een generatie die geboren en geschoold is voor en tijdens de jaren 2000. En dus met een klassieke opleiding en klassieke ideeën een steeds sneller evoluerende wereld draaiende moet houden. Dat is geen gemakkelijke opdracht. En zeker niet omdat ook de politiek nog steeds vast zit in een aan recordtempo voorbijgestreefd systeem. En daar is niemand écht schuldig aan.


Daar had Kamal Kharmach het onder meer over tijdens de voorlaatste Comfortkoffie van 50 Koffies. Zijn visie hierop is enorm interessant en komt volledig overeen met de mijne! Je kan het gesprek hieronder herbekijken.


Als millennial heb ik zeker en vast ook die strijd geleverd om me te ontwikkelen in een wereld die zelf in ontwikkeling is. En kreeg ik als kind ook oude, voorbijgestreefde ideeën mee over hoe de wereld al lang niet meer draaide en functioneerde. Dat heeft die strijd er zeker niet gemakkelijker op gemaakt, om het even heel simplistisch voor te stellen. Maar net daarom is het helemaal niet zweverig en onnozel om je te verdiepen in jezelf en de manier waarop je functioneert! Het is net baanbrekend en vernieuwend, want we weten nog veel te weinig over menselijk gedrag en het menselijk brein. En daarbij...


Blijf niet achter in een wereld die aan recordtempo aan het veranderen is. Durf oude denkpatronen te doorbreken en te vervangen met vernieuwende ideeën. Free your inner rockstar en rock your life!

#tessence #rockyourlife #humanbehavior #jamesclear #kamalkharmach #50Koffies #comfortkoffie #antropologie #psychologie

40 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven