• Tess

Met deze 3 tips verander je met succes je leven!

Oké, je weet wat je aan jezelf wilt verbeteren, je weet wat je wil bereiken in het leven en je weet hoe dat moet. Ready. Set. Go... En daar sta je dan, tien meter verder, met krampen in je zij en nog 42 kilometer te gaan. En je motivatie, die ben je een paar meter terug al kwijtgespeeld. Hoe komt dat? Wat loopt er mis op die tien meter?


Iedereen maakt wel eens goede voornemens in het leven. Velen doen dat met nieuwjaar. Anderen misschien elke maand. En sommigen zowat elke maandag. 'Deze week ga ik écht drie keer fitnessen' of 'Deze week eet ik écht geen dessertjes meer in de zetel' of 'Vandaag is de dag. De eerste dag van de rest van mijn leven als de beste, superhuman versie van mezelf. Let's go!'


Je begint super gemotiveerd aan je week. Je weet wat je moet doen om je doelen te bereiken (i.e. drie keer naar de fitness gaan, de dessertjes in je koel- of koekenkast straal negeren, en, in het laatste geval, fake it till you make it). Kortom: actie ondernemen. En toch... Toch ben je nog altijd niet de superhuman versie van jezelf, heb je de binnenkant van de fitness ondertussen al lang niet meer gezien en laat je je nog altijd ompraten door dat duiveltje op je schouder dat 'eentje is geentje' fluistert telkens je de koekenkast voorbij loopt.


Hoe komt dat? 'Ben ik de enige in de wereld zonder ruggengraat', vraag je jezelf misschien af. News flash: 95% van alle mensen die op dieet gaan, houden dat niet vol. En van alle mensen met een fitnessabonnement, gaat er maar 18% regelmatig sporten. Voila. Dat beeld van jezelf zonder ruggengraat kan je al loslaten. Voelt goed, niet?


Maar wat moet je dan wel doen om je doelen te bereiken? Hoe doet die uitzonderlijke 18% dat dan? Met een stalen wil? Een overenthousiaste coach die verdacht veel weg heeft van een pitbull? Elektrische schokbanden?


Gelukkig niet! De volgende drie dingen zijn veel efficiënter dan dat.


De 2-Minute Rule


Deze regel is afkomstig van Goeroe James Clear, ook wel bekend als de auteur van Atomic Habits. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen, maar alle andere Online Goeroes zijn er erg enthousiast over. En niet alleen de Online Goeroes. Atomic Habits is een New York Times bestseller en staat dus zeker en vast op mijn leeslijst. Wil je als eerste op de hoogte zijn van mijn review en de blogposts waarin ik de essentie van het boek samenvat? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier onderaan deze pagina!


Oké, wat is nu die 2-Minute Rule? Het komt erop neer dat we allemaal de lat te hoog leggen wanneer we goede voornemens maken. Van amper uit de zetel komen, naar drie keer fitnessen in de week (want dat wordt aangeraden). Van elke dag een dessertje of twee, naar helemaal geen dessertjes meer (want suikers zijn de duivel).


Door de lat te hoog te leggen en van de ene dag op de andere van 0 naar 100 proberen op te trekken, maken we onze slaagkans miniem klein. James Clear zegt dat elke nieuwe gewoonte minder dan twee minuten van je tijd en energie mag vergen. Wil je dus bijvoorbeeld elke dag een boek lezen, begin dan met elke dag 1 pagina te lezen. Wil je drie keer in de week gaan fitnessen, probeer dan drie keer in de week te beginnen met je sportschoenen aan te trekken (je veters knopen duurt nog geen twee minuten). Wil je geen dessertjes meer eten, begin dan met de koeken en chips rayon in de supermarkt over te slaan. Afhankelijk van je suikerverslaving zou die beslissing ook geen twee minuten in beslag mogen nemen.


Zo maak je de drempel om iets te beginnen voor jezelf kleiner. En je slaagkans veel groter. Probeer je dus niet opeens radicaal te houden aan een paar compleet nieuwe gewoontes en de marathon uit te spurten. Begin met je bestaande gewoontes te tweaken of voeg een paar kleine upgrades toe aan je leven die je kan volhouden.


De 2-Day Rule


Hopla, nog een regel. Deze keer eentje van twee dagen. En van YouTuber Matt D'Avella. Ik ben best fan van zijn filmpjes en heb zijn beste content voor jou verzameld op mijn website. Check it out!


Oké, wat is er zo goed aan de 2-Day Rule? Met deze regel mag je dagen skippen. Awesome! Het leven gaat immers niet altijd zoals gepland en durft zo wel eens onze goede voornemens in de weg staan. En da's oké! Dat kan je niet vermijden. Wees dus niet kwaad op jezelf als je eens een work-out mist of toch eens een dessertje eet, zoals op een familiefeest bijvoorbeeld. Probeer gewoon om niet twee dagen op rij te skippen (of twee keer op rij). Bekijk het filmpje van Matt D'Avella hieronder!


De mindshift


Verrassing! Naast onrealistische verwachtingen hebben, is ook je mindset voor een groot deel verantwoordelijk voor je 'falen'. Het allerbelangrijkste dat je moet doen wanneer je aan goede voornemens begint, is je 'waarom' definiëren. En dat is best niet zomaar de meest voor de hand liggende reden, zoals 'Ik wil sporten omdat dat goed is voor je gezondheid en omdat iedereen tegenwoordig de marathon loopt'. Of 'Ik wil afvallen want slank zijn is het heersende schoonheidsideaal en omdat mijn schoonmoeder constant opmerkingen maakt over mijn gewicht'.


Zoek dieper. Zoek naar een waarom die voor jou persoonlijk is. Zoals 'Ik wil sporten zodat ik met mijn kinderen of mijn hond kan ravotten in de tuin, in plaats van na twee minuten al buiten adem te zijn'. Of 'Ik wil afvallen zodat ik tevreden kan zijn wanneer ik in de spiegel kijk'. Of iets dergelijks. Het moet in elk geval iets zijn waar jij warm van wordt, niet je schoonmoeder of de organisatoren van de Antwerp 10 Miles & Marathon.


Kortom: ga op zoek naar jouw waarom. En als je die niet vindt, begin er dan niet aan. Als je écht niet inziet waarom jij zou moeten sporten* of waarom jij zou moeten afvallen, dan is het misschien gewoon niet voor jou. En dan ga je het ook niet volhouden als je het wel probeert. En da's oké! Niet alles is voor iedereen weggelegd! Het is niet omdat er jaarlijks zo'n 40.000 mensen deelnemen aan de Antwerp 10 Miles, dat jij daar één van moet zijn. Als je iets doet om je leven te beteren, doe het dan voor jezelf. Niet voor iemand anders.


Neem het niet van mij aan. Maar van de World's #1 Productive Lifestyle Coach: Amy Landino.

*Sporten is belangrijk! De vraag is niet óf je meer zou moeten sporten, maar wel wélke sport of vorm van beweging bij jou past. Misschien is de marathon lopen je ding niet, maar kan je je wel vinden in een wandeling op tijd en stond. Probeer een paar dingen uit en maak dan wat je graag doet een nieuwe gewoonte. Rock Your Life!


#tessence #rockyourlife #essenties #doelenbereiken #succesvolworden

35 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven