• Tess

Omgaan met onzekerheid: 3 mindset tips

Het coronavirus en alle maatregelen daaromtrent hebben een rollercoaster aan emoties met zich meegebracht. Angst, onzekerheid, stress, verdriet, eenzaamheid en ga zo maar door. Ik schreef al een aantal blogs met tips van experts om uit je 'quarantainedipje' te kruipen, om de controle terug in handen te nemen en om een positievere kijk op de wereld te ontwikkelen. In deze blog vat ik even de essentie samen van Amy Landino's tips voor een betere mindset in 2021.


Die gaan vooral over omgaan met onzekerheid. Want als er iets is dat we geleerd hebben, dan is het wel dat we de toekomst (nog steeds) niet kunnen voorspellen. Wie had gedacht dat er in 2020 een pandemie zou uitbreken die de hele wereld meer dan een jaar in z'n greep zou houden? Wie had kunnen voorspellen welke beproevingen dat ook in deze moderne tijd met zich mee zou brengen? En wie had kunnen denken dat we in tijden van nood alleen konden zorgen voor de mensen die we graag zien door hen net niét te zien?


De toekomst, met andere woorden, is onzeker. En dat zal zo vermoedelijk nog wel een tijdje blijven. Bovendien leven we in een wereld waarin alles in een constante staat van verandering is. En tegenwoordig veranderen de dingen zelfs aan recordtempo, zoals je in deze blog letterlijk kan zien.


Hoe ga je nu in 2021 beter om met verandering waar je geen controle over hebt en met de onzekerheid die dat met zich meebrengt? Daar gaf de World's #1 Productive Lifestyle Coach, Amy Landino, een paar goeie tips over. Het hele filmpje kan je onderaan deze blog of op de YouTube pagina van t' Essence bekijken. Maar om het je gemakkelijk te maken vat ik haar belangrijkste tips hier even voor je samen.


Intenties vs verwachtingen


Wat verwacht jij van 2021? En van het verdere verloop van deze hele situatie? Wat verwacht je allemaal wel en niet te kunnen doen in de loop van dit jaar? Verwacht op je reis te kunnen gaan, een groot familiefeest te geven, gevaccineerd te worden?


Verwachtingen zijn volgens Amy Landino niet meer dan toekomstvoorspellingen: ze klinken misschien goed en hoopvol (of niet natuurlijk), maar er is geen garantie dat jouw verwachtingen ingelost zullen worden. Je hebt geen grip op de toekomst, noch op de situatie of op de beslissingen, reacties en emoties van anderen. Bovendien neem je zo een afwachtende houding aan.


Je mag uiteraard verwachtingen hebben. Daar is niets mis mee. En ja, we zitten momenteel allemaal in dezelfde wachtzaal. Maar zet ook een intentie: het voornemen om op een bepaalde manier te handelen. Want je mag dan misschien geen controle hebben over wat er gebeurt, je hebt wél controle over hoe jij met de situatie wil en kan omgaan. Eén van mijn intenties voor 2021? Vertrouwen op het proces.


Sta open voor verandering


Wanneer het leven dag in dag uit z'n normale gang gaat, zijn we op ons gemak en voelen we ons comfortabel. Zalig natuurlijk. Maar de schok is des te groter wanneer de situatie dan opeens verandert en een gebeurtenis (zoals een pandemie) opeens onze wereld op z'n kop zet.


Zoals we ondertussen al weten, is dat niet onvermijdelijk. Wees dus dankbaar wanneer de dingen goed gaan en voor wat je hebt, maar sta tegelijkertijd ook open voor verandering. Kom af en toe uit je comfortzone, omarm het onverwachte en kijk altijd wat je kan doen met de dingen die het leven je brengt. Welke les kan je eruit leren en welke richting kan je uitgaan?


Lose the labels


Probeer wat er om je heen gebeurt niet langer te labelen als 'goed' of 'slecht'. Natuurlijk gebeuren er slechte dingen. Maar je daarop blijven focussen, zal de situatie niet opeens veranderen of je humeur opeens verbeteren.


Zet de situatie naar je hand door je niet langer te focussen op 'goed' of 'slecht', maar net op wat je kan doen om er het beste te maken. Vind de mogelijkheden binnen de beperkingen. En laat je niet leiden door wat anderen zeggen, maar denk na voor jezelf.


Kortom

  • Zet intenties voor hoe jij 2021 wil ervaren en hoe je wil omgaan met verandering en onzekerheid. Wat ga jij doen om er het beste van te maken?

  • Wees dankbaar voor wat je hebt en sta open voor verandering.

  • Focus je niet op 'goed' of 'slecht', maar vind de mogelijkheden binnen de beperkingen.

En rock your life!19 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven