• Tess

Onder het tipje van de verslavingsijsberg met Ronny Vermeiren

Bijgewerkt: feb 3

Op 15 augustus 2019 schreef opiniemaker en econoom Peter De Keyzer een opmerkelijk artikel over het alcoholgebruik in onze maatschappij. Over hoe onze samenleving ermee doordrenkt en vergiftigd is. En over onze tolerantie daarvoor. Ook ex-verslaafde en motivatiecoach Ronny Vermeiren hekelt onze dubbele houding ten opzichte van drank en hoe gemakkelijk we er onze toevlucht tot nemen. Zeker in crisistijden. Nochtans is alcohol niet écht het probleem. En gaat er nog veel meer ijsberg schuil onder het wateroppervlak.


Zoals Ronny Vermeiren het stelde tijdens de vierde Comfortkoffie, is alcohol een populair coping mechanisme waarmee we onszelf graag belonen na een zware dag, maar ook wanneer we een goeie prestatie hebben neergezet. Al is het maar omdat we eindelijk die berg strijk verzet hebben. Dan hebben we een glaasje wel verdiend.


Nochtans weten we allemaal dat dat glaasje niet zo onschuldig is als het lijkt. En zijn we het er allemaal over eens dat alcohol onder de noemer 'drugs' valt. Desondanks zien we onszelf niet als een druggebruiker omdat we regelmatig alcohol drinken. Maar prefereren we de term 'levensgenieter'.


Wie zich hierover uitspreekt is al snel, zoals Peter De Keyzer het in zijn column schrijft:


Een verzuurde geheelonthouder en bovendien een puritein die geen plezier heeft in het leven

Want alcohol staat niet alleen gelijk aan ontspanning, maar ook aan sociale aangelegenheden, feest, festivals, sportevenementen en nog zoveel meer. En dat weegt al snel op tegen de mogelijke risico's die aan alcohol gekoppeld worden. Laten we eerlijk zijn: een dagje mottig zijn is een weekend feesten en genieten wel waard. Santé!


En wanneer heb je nu eigenlijk écht een probleem? Er zijn mensen die méér drinken dan de aanbevolen hoeveelheid alcohol (iedereen af en toe toch eens, niet?) en toch normaal kunnen functioneren. En er ook helemaal niet afhankelijk van zijn. En is het problematisch wanneer je in de week niet drinkt, maar in het weekend wel total loss gaat?


Volgens Ronny Vermeiren wordt ons alcoholgebruik pas echt een probleem, wanneer we het gebruiken om een bepaalde nood in te vullen. Waarna alcohol zelf de nood wordt. Voor Ronny Vermeiren was drank bijvoorbeeld een manier om zijn verlegenheid tegen te gaan. Tot die verlegenheid opeens het probleem niet meer was. Zoals hij het zelf zei tijdens de Comfortkoffie:


Het alcoholprobleem vervangt altijd een ander probleem, zoals relatieproblemen, stress, verlegenheid enzovoort

Daarom zijn we er in deze crisistijden ook vatbaarder voor: we worden meer dan ooit geconfronteerd met onze problemen. En grijpen daarom sneller en vaker terug naar ons vertrouwd coping mechanisme: alcohol (uiteraard gebruik ik 'we' hier heel veralgemenend en gaat deze stelling niet voor iedereen op, maar lees even verder). Zeker omdat er nu, in quarantaine, minder sociale controle is op onze slechte gewoontes, zoals door een werkgever, collega's, vrienden, familie etc. Maar dit geldt niet voor drank alleen!


De mens is een pragmatisch wezen dat altijd op zoek is naar oplossingen voor een probleem. Vaak is een verandering in onze leefwereld (zoals een pandemie) of in onze gevoelswereld (elke afwijking van 'gelukkig' en 'blij' en voor velen tegenwoordig ook 'productief') een probleem. Want dat veroorzaakt een ongemakkelijk gevoel.


Wanneer we dan merken dat er iets is dat dat ongemakkelijk gevoel snel en gemakkelijk wegneemt (zoals alcohol en drugs, maar ook zoals Netflix bingen, junkfood eten, gamen, sporten en zelfs obsessief diëten), dan zijn we heel snel geneigd om dat gedrag te herhalen. Waardoor het een gewoonte wordt, die we zelfs niet meer bewust aan ons oorspronkelijke probleem koppelen, maar gewoon gaan zien als 'ontspannend' of 'leuk'. Of ook wel als een guilty pleasure. En zo vergoeilijken we al snel onze slechte gewoontes.


Slechte gewoontes zijn bovendien ook autokatalytisch, wat wil zeggen dat we slechte gewoontes gebruiken om een slecht gevoel weg te nemen, wat ons een slecht gevoel geeft over onszelf, waardoor we opnieuw de behoefte hebben om dat op te lossen. Ik had het ook een vicieuze cirkel kunnen noemen (I blame James Clear en zijn boek Atomic Habits waar ik momenteel in bezig ben en waarin dit onderwerp uitvoerig aan bod komt. Review coming soon!)


In elk geval: als deze hele pandemie ons iets leert, dan is het wel dat wij als mens heel slecht zijn in mens zijn. We verzetten bergen en verrichten halve mirakels met al onze technologische uitvindingen, ons verstand en onze manier van samenleven en -werken. Maar we zijn, zoals ik in een vorige blogpost al schreef, belachelijk slecht in het omgaan met ons belangrijkste kenmerk: onze emoties en gevoelens. Die dingen die ons onderscheiden van machines en insecten dus (echt, mierenkolonies zijn indrukwekkend georganiseerde en efficiënte minisamenlevingen).


Wanneer we 'negatieve emoties' ervaren, zoals stress, angst en onzekerheid, grijpen we naar de gemakkelijkste redmiddelen. Alcohol. Drugs. Netflix. Chips. Enzovoort. In plaats van het échte probleem aan te pakken. Wat er allemaal gebeurt binnenin onze hersenpan dus. Da's toch een beetje onnozel, niet? Zeker omdat we steeds méér van iets nodig hebben om hetzelfde effect te behouden, omdat er altijd gewenning optreedt.


Bovendien vertelde Ronny Vermeiren dat mensen gemiddeld 18 jaar met hun alcoholverslaving blijven zitten voordat ze hulp zoeken. Daar spelen veel factoren in mee, zoals schaamte, taboe, ontkenning, niet weten waar hulp te vinden is enzovoort.


Daarom is het net zo belangrijk om af en toe de vinger op de wonde te leggen. Dat is niet plezant, maar wel nuttig. Of, zoals Veerle Dobbelaere het zegt, om af en toe onze brievenbus leeg te maken. Door het voorbeeld van CEO Wouter Torfs te volgen, bijvoorbeeld.


Ronny Vermeiren gaf tijdens de Comfortkoffie nog een paar tips om bewuster om te gaan met alcohol. En om met mensen in je directe of indirecte omgeving die mogelijks verslaafd zijn. Ik maakte daar even een download van, want dit blogbericht is al lang genoeg.


Download hier de 5 tips van Ronny Vermeiren om bewuster om te gaan met alcohol.

Download hier de 3 tips van Ronny Vermeiren om met iemand met een alcoholverslaving om te gaan.


Geen dank!

#tessence #rockyourlife #essenties #50Koffies #mindset #verslaving #alcohol #copingmechanisms #protips #expertadvice

62 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven