• Tess

Ontspannen zonder schuldgevoel: 2 mindset tips

We vinden het collectief moeilijk om niets te doen. Even met de voeten omhoog in de zetel, al dan niet met een zak chips erbij, moeten we verdienen. En een afspraak afzeggen doen we liever met een smoesje, dan te moeten toegeven dat we gewoon écht even rust en stilte nodig hebben. Want rust nodig hebben, dat wil zeggen dat we iets verkeerd doen.


Ook ik was vroeger allergisch aan vertragen. Meer zelfs: ik had constant het gevoel dat ik achter liep op de rest van de wereld. Terwijl ik nog thuis woonde en studeerde, zag ik mijn vrienden promotie maken op het werk, een huis kopen of bouwen, kindjes krijgen, trouwen, wereldreizen maken,... Iedereen leek al iets bereikt te hebben en verder in het leven te staan dan ik.


Ik pushte mezelf dus constant om een tandje bij te steken, meer te doen, sneller te gaan. En negeerde daarbij zoveel mogelijk de signalen van mijn lichaam, dat me vertelde dat ik het misschien af en toe toch eens rustig aan moest doen. Ziek? Hoofdpijn? Chronisch slaaptekort?


"Nu niet flauw doen he. Bijt gewoon nog wat harder op uw tanden, dan gaat het wel weer voorbij."


Natuurlijk ging mijn hoofdpijn of onschuldige verkoudheid niet zomaar voorbij. Vaak werd het alleen maar erger, tot ik niet anders kon dan vertragen. Op doktersvoorschrift. 3 dagen lang. Miserabel, onder een dekentje in de zetel. Daar lag ik dan mijn lichaam uit te foeteren omdat het... geen machine was.


In onze prestatiegerichte maatschappij is het gemakkelijk om te vergeten dat je méér bent dan je intelligentie, bezittingen of verwezenlijkingen. En dat, in tegenstelling tot wat je in de fitness wel eens ziet hangen, je lichaam geen machine is.


Zonder de juiste voeding, voldoende beweging, zuurstof en vooral voldoende ontspanning functioneren we niet. Dat is een les die ik the hard way heb moeten leren. Bovendien maken we het onszelf vaak éxtra moeilijk door het oordeel dat we hebben over ontspannen. Ontspannen = niets doen. Niets doen = lui. Stilstaan = achteruitgaan.


Voor sommige mensen (mezelf incluis) is ontspannen zelfs iets dat ze opnieuw moeten leren. Door er tijd voor te maken en opnieuw te ontdekken wat ons nu eigenlijk écht tot rust brengt. De volgende tips helpen je om alvast je 'mentale barrières' te overwinnen.


Ontspan met intentie


Wie ontspannen zegt, denkt aan 'niets doen'. Zetelhangen. Hersenloos op je smartphone scrollen. In bad zitten. Mediteren. Zelfs een boek lezen associëren we soms met 'niets doen'. Omdat het resultaat ervan niet zichtbaar of tastbaar is. Je hebt helemaal niets concreet 'verwezenlijkt' en dus je tijd 'verspilt'.


Ontspan daarom met intentie: hang een half uurtje in de zetel met de intentie om tot rust te komen (aka je hartslag en je ademhaling te doen vertragen). Neem een warm bad met de intentie om je spieren los te maken. Mediteer een paar minuten met de intentie om te onderzoeken hoe het met je gaat. Scroll even op je smartphone met de intentie om je gedachten een paar minuten te verzetten. Enzovoort.


Zo fop je je brein: je doet wél iets. Mét reden en mét resultaat. Maar natuurlijk mag je ook gewoon ontspannen omdat je ervan geniet. Om even een van mijn favoriete quotes opnieuw aan te halen:


The time you enjoy wasting is not wasted time

Dixit filosoof, historicus, logicus, wiskundige, voorvechter voor sociale vernieuwing, humanist, pacifist en een prominent atheïstisch rationalist Bertrand Russell. Klinkt als een man die een druk leven heeft gehad. Maar die toch ook op tijd en stond kon vertragen om ervan te genieten.


Ontspan met een plan


Ontspannen doen we vaak alleen als er tijd over is. Als er écht niets meer te doen valt en we al onze zaakjes op orde hebben. Dan pas staan we het onszelf toe om te rusten.


Daarom raadt professioneel life- en mental coach Veerle Dobbelaere het bijvoorbeeld aan om tijd voor ontspanning in te plannen in je agenda. Dan 'mag' het wel, zal je je er minder schuldig over voelen en heb je er wél tijd voor.


Kortom

  • Verander je mindset: ontspannen is niet 'niets doen', je lichaam is geen machine en heeft het broodnodig.

  • Fop je brein door een intentie te zetten.

  • Plan ontspanning in je agenda in.

En rock your life!


PS, wil jij weer beter leren ontspannen? En weer in verbinding staan met je lichaam én met je geest? Veerle Dobbelaere maakte er een coachingtraject over binnen de Ademruimte Academie: Adem|Pauze. Aan de hand van audiofragmenten ingesproken door Veerle én maandelijkse, live groepcoachings leer jij het leven weer door een andere bril te zien. En dat voor een belachelijk lage prijs! Klik hier voor meer info.Recente blogposts

Alles weergeven