• Tess

Persoonlijk leiderschap: hoe het je leven kan transformeren

Bijgewerkt: 5 aug 2020

Heb jij het gevoel dat er te weinig uren in een dag zijn? Dat je leven voor jou geleefd wordt? En dat jouw batterij sneller leegloopt dan die van je smartphone? Dan wordt het tijd om het roer om te gooien. En je eerste stuurman te ontslaan.

Want dat is persoonlijk leiderschap: de vaardigheid jezelf te leiden. De koers van je eigen schip bepalen. De film van je eigen leven regisseren. Of, zoals auteur Ralph Charell het zegt:

To be the chess player, not the chess piece

Klinkt goed! Niemand wil een pion zijn op z’n eigen schaakbord. Maar hoe neem je dat schaakbord nu juist over? Hoe creëer je meer vrijheid, tijd, energie en zelfvertrouwen? Lees hieronder wat de essentie is van ‘persoonlijk leiderschap’ en hoe het je leven kan transformeren.

Ken jezelf

Als je mij tien jaar geleden vroeg wat ik wilde in het leven, dan zou ik het volgende geantwoord hebben: een diploma. Een goedbetaalde job. Een tof appartement. Een man en een kind. En geluk, natuurlijk. Jep. Hoewel Avril Lavigne mijn stijlicoon was en ik graag met maximale overgave meezong met Sum 41, The All-American Rejects en The Offspring, had ik verder de ambities van een mainstream achttienjarige.Mijn dromen en toekomstvisie vielen gemakkelijk te verwarren met die van zowat elk menselijk wezen. En bleven vooral heel vaag. Het waren dan ook niet echt mijn dromen en toekomstvisie. Maar de voorgekauwde eindtermen van leerkrachten, familie en Big Brother himself.

Niet dat er iets mis is met de platgetreden paadjes natuurlijk. Die leiden zonder twijfel veel mensen naar geluk en een vervuld leven. Het is alleen de kunst om die vage omlijningen van ‘geluk’, ‘een diploma’, een ‘goedbetaalde job’ etc iets meer invulling te geven.

Ken jezelf dus. Weet wat jouw waarden, je sterktes en je zwaktes zijn. Weet wat belangrijk is voor jou, wat je prioriteiten zijn en vooral, waar je plezier aan beleeft. Ook al verschillen die dingen nog zo van wat anderen zeggen of zouden willen.

Neem de verantwoordelijkheid

Denkfout: hoe we ons voelen hangt af van wat er met ons gebeurt.

Stel, je wordt ontslagen op je werk. Dat zorgt ervoor dat je naar huis rijdt met een hol gevoel in je maag. Om je voor onbepaalde duur af te zonderen van de rest van de wereld. En dat holle gevoel op te vullen met alles dat eetbaar is.

Een simpel geval van oorzaak-gevolg, denk je misschien. Alleen zitten er tussen oorzaak en gevolg nog drie andere stappen. In de psychologie heet dit het 5G model (en het heeft niks met supersnel internet en mysterieuze kwaaltjes te maken):

GEBEURTENIS – GEDACHTE – GEVOEL – GEDRAG – GEVOLG

Een objectieve gebeurtenis brengt een gedachte met zich mee die de gebeurtenis betekenis geeft. Die betekenis zorgt voor een bepaald gevoel, dat een gedrag zal uitlokken, wat op zijn beurt gevolgen heeft.

Als je bijvoorbeeld vindt dat ontslagen worden betekent dat je een mislukking bent, dan zal dat negatieve gevoelens met zich meebrengen, die je wilt onderdrukken door je af te zonderen van de wereld en junkfood te eten. Gevolg: je komt een kilo aan en je vrienden vergeten je uit te nodigen voor een Zoomfeestje. Belangrijker: je bent nog steeds werkloos.

Persoonlijk leiderschap betekent echter je verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen voor wie je bent en wat je wilt in het leven. Maar ook voor wat je denkt en wat je doet.


Gebeurtenissen op zich zijn immers neutraal. Ze krijgen alleen de betekenis die jij eraan geeft. Voor sommigen is ontslagen worden bijvoorbeeld geen drama of bewijs van je tekortkomingen, maar net een opportuniteit of simpelweg een onprettig gegeven dat bij het leven hoort. Door je manier van denken te veranderen, zal je leven dus (positief, als je het goed doet) veranderen.

Bovendien kan je wat er gebeurt niet controleren. Wat je wel kan controleren, is de manier waarop je reageert en wat je doet. Je een paar dagen terugtrekken in de zetel met een pot ijs is geen schande. Zo lang je er maar weer uit komt en wat gebeurd is je leven niet laat bepalen.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Wil je hier meer over weten? Verdiep je dan in de filosofie van de Stoïcijnen met het boek The Daily Stoic van Ryan Holiday! De essentie van het Stoïcisme kan je alvast in onderstaand filmpje terugvinden.Meer eeuwenoude wijsheden in een kort filmpje gegoten? Check de YouTube-pagina op t-essence.net.


Kruip uit je slachtofferrol

Wanneer je de oorzaak van alles wat niet goed gaat steeds bij anderen of externe factoren legt, en ook verwacht dat oplossingen van buitenaf komen, dan zit je in de slachtofferrol. Geen toffe plek om gevangen te zitten als je verandering wil zien in je leven. Want dan schuif je de verantwoordelijkheid van al je problemen van je af. Net als de macht om daar verandering in te brengen.

Persoonlijk leiderschap betekent het heft in eigen handen nemen. Geen excuses meer verzinnen of aanvaarden, maar zelf doelgericht actie ondernemen om te veranderen wat je kan veranderen. Zoals Lisa Bilyeu het zegt:

Don’t wait for anyone to save you. Be the hero of your own life

Kortom

  • Ken jezelf: weet wie je bent en wat je wil

  • Neem de verantwoordelijkheid over hoe je reageert, wat je zegt en wat je doet

  • Kruip uit de slachtofferrol: beschouw jezelf als een autoriteit in je leven met de macht om dingen te veranderen

Leef op je eigen voorwaarden. Bepaal zelf de koers die je wilt varen. Wees de kapitein van je eigen schip. En je zal vol energie, blakend van het zelfvertrouwen en vrij als een vogel door het leven gaan. Hell yeah!


#tessence #rockyourlife #persoonlijkleiderschap #essentie #zelfkennis #stoicisme #stoa #stoicijnen #dailystoic #ryanholiday

43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven