• Tess

Recensie: Ademruimte

Adem in. Adem uit. Nog eens, een beetje langer in, een beetje voller uit. En nog eens, vanuit je buik, diep in en uit. Er is niets simpeler en toch niets vitaler dan je ademhaling. Ik adem, dus ik ben.


Dat is wat Veerle Dobbelaere laat zien in haar boek Ademruimte, waarin ze 12 wetenschappelijk onderbouwde methoden aanreikt om bewuster te ademen en zo meer 'ademruimte' voor jezelf te creëren. Klinkt misschien wat zweverig. En toch doe jij het ook, dat ademen.


Goed ademen is goed leven


Dat ademen belangrijk is, moet niemand ons vertellen. Als je stopt met ademen, dan stop je met bestaan. Dat staat vast. Maar aangezien het voor de meesten onder ons automatisch gaat en we er helemaal geen moeite voor moeten doen, staan we verder zelden stil bij onze ademhaling. Tot we een verkoudheid oplopen, misschien. Of buiten adem bovenaan de trap aankomen. Maar hoé we ademen en hoe belangrijk dat écht is, dat doet Veerle je inzien in Ademruimte.


Diep ademhalen geeft ons meer energie, verbetert de bloedsomloop, het immuunsysteem, de spijsvertering, het zenuwstelsel en het cardiovasculair systeem. Bovendien halen we 80% van onze energie uit zuurstof en verlaat het grootste deel van de afvalstoffen, zo'n 70%, ons lichaam door uit te ademen. Dat zijn maar een paar cijfers uit het boek.


Nochtans gebruiken de meeste mensen slechts 30% van hun ademcapaciteit, staat er ook te lezen. En kunnen de meeste mensen door beter te leren ademhalen, hun levenskwaliteit dus aanzienlijk verbeteren. Confronterender dan de trap oplopen, als je het mij vraagt. Goed ademen is goed leven.


Voor elk probleem een ademhaling


Ademen mag dan misschien vanzelf gaan, wat ook vanzelf gaat is denken. Niét nadenken is onmogelijk, net zoals (lange tijd) niét ademen. Ons brein produceert constant gedachten. De mogelijkheid om na te denken over dingen die niet bestaan, betekende voor de mensensoort zelfs een heuse revolutie, schrijft Yuval Noah Harari in Sapiens.


Maar dat nadenken, dat associatief denkvermogen, en de onmogelijkheid om ons brein uit te schakelen werkt niet altijd in ons voordeel. Het stemmetje in ons hoofd zwijgt nooit en heeft nogal de neiging om de dramaqueen uit te hangen. Biologisch gezien is dat de default instelling van onze hersenen.


Gelukkig bestaat er een manier om dat te hacken. Je raadt het al: via je ademhaling. Je gedachten en je emoties onder controle krijgen is een kunst en vergt jarenlange training. Als het gemakkelijk was, dan deden we het ondertussen allemaal wel. Gemakkelijker dan je gedachten controleren, is je ademhaling controleren.


Diep en rustig ademhalen geeft ons zenuwstelsel immers het signaal dat er geen gevaar is. En brengt ons (hoofd) dus tot rust. Zo simpel is het. Zoals de belangrijkste yogaleraar ter wereld, B.K.S. Iyengar, het al zei:


The mind is the king of the senses, but the breath is the king of the mind

Veerle Dobbelaere geeft in Ademruimte verschillende ademhalingstechnieken mee die je helpen om te ontspannen, balans te creëren, minder te stressen, beter te focussen, je perspectief te verruimen, angst te controleren, beter te slapen enzovoort. Kortom: om wat meer ademruimte te creëren.


Je kan het boek hier verkrijgen als je interesse hebt. Of je kan je hier inschrijven voor de gratis Adem|Ruimte training bij de Ademruimte Academie: het (online) leerplatform waaronder Veerle al haar kennis als professioneel life- en mental coach ondergebracht heeft. Hell yeah!


Disclaimer: aandacht hebben voor onze ademhaling, onze gevoelens en onze gedachten is iets dat we opnieuw moeten leren. Het zal onwennig en raar aanvoelen in het begin. En da's oké. Vertrouw op het proces en rock your life!Recente blogposts

Alles weergeven