• Tess

Recensie: The 4-Hour Work Week

Hoe ga je slim en efficiënt om met je tijd en energie? Timothy Ferriss doorbreekt de 9-to-5-mentaliteit in Een werkweek van 4 uur en toont hoe je meer tijd en energie vrijmaakt voor wat je graag doet.

Al toen ik klein was kreeg ik het Spaans benauwd bij de gedachte dat ik minstens 45 jaar van mijn leven zou moeten slijten achter een computer. Die niet echt van mij is. In een kantoor dat nooit helemaal uitnodigend aanvoelt. En een sfeer die nooit écht kameraadschappelijk is.

Ik ben altijd iemand geweest die op zoek is naar connectie, avontuur, schoonheid, vrijheid, uitzonderlijke ervaringen om te delen en momenten om bij te schaterlachen. Ik hou ervan om de dingen diep te voelen. En dat liefst van al samen met anderen.

Daar leek geen plaats voor in een wereld waarin je 8 uur per dag op dezelfde bureaustoel doorbrengt. En de meest interessante aspecten van jezelf afstompt om ‘professioneel’ over te komen.

Ik heb met andere woorden nooit 9-to-5 willen werken. Maar ik moest realistisch blijven, natuurlijk. Als ik ooit volledig onafhankelijk wilde zijn van anderen en (financieel) comfortabel wilde leven, dan zat er niets anders op dan (na vijf jaar mezelf voorbij te lopen als freelance journalist) toch maar die saaie kantoorjob aan te nemen.

Het zijn deze vastgeroeste ideeën over werk en leven die Tim Ferriss doorbreekt in zijn boek The 4-Hour Work Week (Een werkweek van 4 uur). In deze New York Times bestseller beschrijft hij hoe je aan de 9-to-5-mentaliteit ontsnapt en een rijk leven leidt in het hier en nu.

Interessant, vond ik. De beste inzichten uit het boek vind je hieronder terug!

Interesse en energie zijn cyclisch

In veel jobs word je verwacht 8 uur lang hetzelfde te doen. Dag in, dag uit. Of je nu administratie of sales doet, kinesist bent of vrachtwagenchauffeur, journalist of copywriter. Volgens Tim Ferriss is deze manier van werken tot je 65+ bent óf de lotto wint óf lichamelijk of mentaal arbeidsongeschikt wordt verklaard, onhoudbaar.

Bekwaamheid, interesse en uithoudingsvermogen zijn cyclisch: ze komen en gaan doorheen de dag, de week en het jaar. Daarom is het belangrijk dat periodes van rust en activiteit elkaar afwisselen.

Ferriss raadt aan om doorheen het jaar mini-pensioentjes in te lassen in plaats van al je vrije tijd op te sparen tot het einde van je leven. Hoe je dat doet, lees je in het boek natuurlijk.

Minder doen is niet lui

Hoe meer tijd we ergens aan spenderen, hoe meer dat gewaardeerd wordt door anderen. Vooral op het werk is het belangrijk dat we voldoende uren kloppen. Wie méér uren klopt, krijgt meer aanzien en vaak ook opslag.

Hoeveel tijd we ergens aan spenderen, staat volgens Tim Ferriss nochtans niet in rechtstreeks verband met de kwaliteit van het geleverde werk en van de resultaten. En ook niet met hoe hard we werken.

Wie minder doet, moet vaak juist slimmer en efficiënter werken. Bovendien schrijft James Clear in Atomic Habits het volgende:

Our real motivation is to be lazy and to do what is convenient. This is a smart strategy, not a dumb one

Het zit in de menselijke natuur om de weg van de minste weerstand te volgen. En dus te doen wat ons het minste energie kost. Want energie is kostbaar. En ons brein doet er alles aan om er zoveel mogelijk op te besparen.

Eén van de beste strategieën om dat te doen, lees je onderaan deze blog!

Goeie stress bestaat

Stress bezorgt ons hoofdpijn, maagzweren, haaruitval, dichtgeslibde bloedvaten, overspannen spieren, slapeloze nachten en een rotslecht humeur. Onder andere. Het wordt dus aangeraden om stress zoveel mogelijk te vermijden.

Tim Ferriss maakt echter een onderscheid tussen slechte stress (distress) zoals hierboven en goeie stress (eustress). Eustress is gezonde stress die groei stimuleert. Denk maar aan coaches die je nét hard genoeg pushen om boven jezelf uit te stijgen. Of uitdagingen die je prestaties naar een hoger niveau tillen.

Eustress komt voor wanneer we uit onze comfortzone treden. En is nodig om vooruitgang te boeken. Volgens Tim Ferris moet je eustress juist opzoeken in plaats van vermijden.

Multitasken is achterhaald


Er zijn mensen die beweren dat ze het kunnen en er zijn mensen die het niet kunnen. Maar dat is naast de kwestie. Volgens Tim Ferriss kan je multitasken helemaal vermijden door prioriteiten te stellen.

Er bestaan verschillende trucjes om dat te doen. Tim Ferris raadt aan om bij elke taak op je to-dolijst het volgende te vragen: als dit het enige is dat ik vandaag doe, zal ik dan tevreden zijn over mijn dag? Als het antwoord ‘nee’ is, dan is die taak geen prioriteit.

Ook in deze blog kan je tips terugvinden om je prioriteiten vast te stellen!

Spijt is besluitvorming in de verleden tijd

Keuzestress is… wel, het woord zegt het zelf. Hoe meer keuzestress je hebt, hoe minder tevreden je zelfs bent met de beslissing die je uiteindelijk maakt. Dit is de Keuzeparadox volgens psycholoog en auteur Barry Schwartz: hoe meer opties er zijn, hoe meer spijt je achteraf hebt van je keuze (cfr. buyer’s remorse).

Spijt is volgens Tim Ferriss besluitvorming in de verleden tijd: je kiest voor de andere optie wanneer het al te laat is. En aangezien je de tijd niet kan terugdraaien, is spijt vrij tot zeer nutteloos. Spijt kan je elimineren door je opties én de tijd die je spendeert aan al het wikken en wegen te beperken. En minder te klagen.

Dit is belangrijk omdat zowel keuzestress als spijt hebben energie vergt. Energie die we beter in andere dingen steken.

Het Geringe Informatie Dieet

Nóg iets dat tijd en energie kost (die we beter elders zouden spenderen) is nieuws consumeren. Veel nieuwsberichten zijn volgens Ferriss irrelevant, negatief en liggen buiten onze macht om te veranderen.

Tim Ferriss raadt aan om op een informatiedieet te gaan en alleen het nieuws te consumeren dat de juiste voedingswaarde heeft. Met andere woorden informatie die voor jou en jouw leven(sdoelen) van belang is.

De 80-20-regel

Deze regel staat ook wel bekend als het Pareto-principe, naar de Italiaan die het fenomeen ontdekte. Hij stelde vast dat 80% van alle rijkdom in het land in handen was van én geproduceerd werd door 20% van de bevolking. Dit principe is op super veel aspecten van toepassing. 80% van de mensen zou bijvoorbeeld ook 20% van de bestaande blogs bezoeken.

Het Pareto-principe kan samengevat worden als volgt: 80% van de output wordt veroorzaakt door 20% van de input. Je kan deze regel in je eigen leven toepassen om je energie daar te spenderen waar die het meest nodig is én het meest resultaat zal opleveren.

Stel jezelf daarvoor de volgende twee vragen:

  • Welke 20% van de dingen die ik doe veroorzaakt 80% van mijn problemen en ontevredenheid?

  • Welke 20% van de dingen die ik doe resulteert in 80% van mijn geluk?

Maak een grondige en doodeerlijke analyse en werk vervolgens aan (het elimineren van) de belangrijkste 20%. Je kan deze strategie ook toepassen op andere aspecten van je leven en werk. Om vervolgens zo efficiënt en tijdbesparend mogelijk te werken (en leven). Hell yeah!


Wil je het boek zelf lezen? Je kan de Nederlandstalige versie hier en het Engelstalige boek hier verkrijgen. Geen dank!


#tessence #rockyourlife #recensie #bookreview #timferriss #timemanagement

47 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven