• Tess

Waar onze razendsnelle vooruitgang blijft stilstaan

Vorige week schreef ik een blogpost over één van de meest interessante onderwerpen die er zijn. In mijn ogen toch. Over de menselijke evolutie en het menselijk brein. Over hoe we onszelf op 200 jaar tijd gewoon voorbij zijn gelopen. En over wat gedragseconomen 'tijdsinconsistentie' noemen. Maar waarom is dat belangrijk? Welke onmiddellijke gevolgen heeft dat nu concreet in ons dagelijks leven?


In mijn vorige blogpost kan je letterlijk zien hoe snel de wereld op korte tijd geëvolueerd is. Op een kleine 200 jaar tijd (een tijdspanne die 0,1% van de menselijke geschiedenis bedraagt) vonden we opeens elektriciteit, auto's, vliegtuigen, televisies, computers, het internet, smartphones en nog zoveel meer uit. Niet in die volgorde uiteraard.


Het ontstaan van die nieuwe technologieën in de context van een democratie en een vrijemarkteconomie, bracht al snel een herverdeling van de rijkdom met zich mee. Waardoor de meeste mensen tegenwoordig langer, rijker en gezonder leven dan ooit tevoren.


En dat is natuurlijk geweldig! Alleen brengt zo'n razendsnelle vooruitgang ook een paar 'problemen' met zich mee. Want we kunnen als menselijke soort die verandering in onze leefomgeving en levenswijze onmogelijk bijhouden.


Volgens de evolutietheorie verloopt een evolutie in de natuur 'snel' wanneer ze plaatsvindt op tien- tot honderdduizenden jaren tijd. Vandaar dat het menselijk brein relatief vergelijkbaar is met dat van onze prehistorische voorouders. En dat het nog op een vergelijkbare manier functioneert.


Dat is een manier om die 'tijdsinconsistentie' te verklaren. Op 200 jaar tijd kan er zich geen significante evolutie voordoen in ons brein. En dat is dus (nog) niet helemaal aangepast aan de tijd waarin we leven. Maar hoe vertaalt zich dat nu concreet?


Gedurende duizenden jaren was het leven van de mens voornamelijk een overlevingsstrijd. Zoals ik vorige week al schreef, leefde ongeveer 94% van de wereldbevolking in extreme armoede, tot omstreeks het jaar 1800. De levensverwachting lag bijgevolg dan ook niet zo hoog.


Het had dus weinig nut om veel plannen te maken voor, of dingen uit te stellen tot, 'later'. Wat vooral belangrijk was, was het hier en nu. En de beslissingen die we vandaag maakten, de dingen die we vandaag deden, bepaalden in grote mate of we er morgen (of het volgende jaar) nog zouden zijn.


Vandaar dat we van nature een grote waarde hechten aan instant gratification, ofwel onmiddellijke voldoening. Dat wil zeggen dat we onze behoeftes liever nu meteen bevredigd zien dan later, in de verre, onzekere toekomst. Zoals James Clear het schrijft in Atomic Habits:


After thousands of generations in an immediate-return environment, our brains evolved to prefer quick payoffs to long-term ones

De prikkels die ons brein uitstuurt, hebben ons duizenden jaren lang in leven gehouden. Wanneer we honger hebben, gaan we op zoek naar eten. Wanneer we het koud hebben, naar beschutting en warmte. Enzovoort. Bovendien gebeurt dit alles automatisch, in ons onderbewustzijn. Gelukkig maar.


Maar vandaag de dag, in 2020, leven we in een moderne wereld waarin alles waar we behoefte aan hebben snel, gemakkelijk en in 1.000 verschillende varianten verkrijgbaar is. En leven we gemiddeld zo'n 70 jaar lang, zodat we de tijd (en de gezondheid én de luxe) hebben om op lange termijn te denken. Terwijl ons brein wél nog steeds dezelfde prikkels uitstuurt als 200, zelfs als 10.000 jaar geleden, toen we nog niet zo lang en luxueus leefden. En dat is die tijdsinconsistentie.


Vandaar dat het zo moeilijk is om niet toe te geven aan onze cravings (aka prikkels die ons brein uitstuurt). En om beslissingen te maken die nuttig zijn op lange termijn. Zoals elke dag trainen in plaats van in de zetel te hangen, zodat je na een jaar de marathon kan lopen. Zoals elke dag voldoende groenten en fruit eten in plaats van pizza en frietjes, zodat je over twintig jaar nog altijd gezond en fit bent. Zoals nu stoppen met roken in plaats van toe te geven aan je craving, zodat je tegen je 60ste niet sterft aan longkanker.


De keuzes die ons op lange termijn het meeste opbrengen, zijn bovendien vaak ook nog eens de keuzes die de meeste energie en investering vragen. In de zetel hangen, vetten en suikers eten en toegeven aan een verslaving, zijn niet alleen erg bevredigend op het moment zelf, maar zijn meestal ook de simpelste optie. En om het gewenste resultaat te bereiken (de marathon lopen of fit en gezond zijn, ook op je 60ste), moet je die 'goede' keuze keer op keer opnieuw maken. Want na één training, één gezonde maaltijd of één sigaret minder, ook al is het een stap in de goeie richting, is het doel nog niet bereikt.


En dat is heel onaantrekkelijk voor ons brein, dat nog steeds hier en nu onze behoeftes bevredigd wil zien. Liefst op de meest eenvoudige manier. Ook al is overleven anno 2020 helemaal zo moeilijk niet meer. Het leven zélf is er dan weer wel een pak complexer op geworden, met alle mogelijkheden, aanbiedingen, systemen, platformen én marketeers, die onze prehistorische kant graag in hun eigen voordeel uitspelen.


Ons onderbewustzijn bepaalt met andere woorden in héél grote mate wat we doen, welke keuzes we dagelijks maken en zelfs wie we zijn. En daarom is het zo belangrijk om er aandacht voor te hebben. Bovendien is het perfect mogelijk om ons brein te hacken! Niet door het te herprogrammeren, maar wel door de werking ervan in ons eigen voordeel te gebruiken. Dat is waar het boek van James Clear over gaat. Eén van de geheimen die hij erin prijsgeeft, is het volgende:


You need to work with the grain of human nature, not against it

Hoe je dat doet, legt hij stap voor stap uit in Atomic Habits. Je kan het boek hieronder terugvinden! Of je kan je inschrijven via onderstaand inschrijfformulier, zodat je als eerste op de hoogte bent van mijn review van het boek. Met de essentie ervan*. In het Nederlands. Hell yeah!

* Oké, ik heb er al heel veel over geschreven in mijn vorige blogposts, gewoon omdat het boek zo verrijkend en interessant is! Het zal dus nog een opdracht worden om de essentie eruit te halen. Maar ik doe mijn best!

#tessence #rockyourlife #essenties #jamesclear #atomichabits #humanbehavior #psychology #history

28 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven