• Tess

Waarom #selflove onnozel is

Het internet staat vol met de hashtag selflove. Wanneer je even in de knoop ligt met het leven, krijg je tegenwoordig al snel het advies om gewoon wat meer van jezelf te houden. Of beter voor jezelf te zorgen. Kan het zo simpel zijn?


Eind vorig jaar publiceerde Charlie Magazine nog een opiniestuk getiteld: Zelfzorg is gezeik. Daarin maakte de journalist in kwestie het punt dat het krankzinnig is om iemand die verdrinkt in de zorgen en het werk het advies te geven om wat beter voor zichzélf te zorgen. Door naar de sauna te gaan bijvoorbeeld. Of door wat meer thee te drinken in de zetel.


Voor haar voelde dat aan als een extra item op haar toch al onoverzichtelijke to-do lijst. Bovendien riep dat advies ook een schuldgevoel op. Als ze wat beter voor zichzelf had gezorgd, dan had ze nu niet in de problemen gezeten. Zoals ze het zelf schrijft:


Zelfzorg naar voren schuiven als heilige graal is het failliet van een solidaire en warme maatschappij. Het is laf en lost zelden iets op.

Thee is tof, maar heeft helaas geen magische krachten. En zal iemand die overspannen en overwerkt is niet opeens de meest 'zen' versie van zichzelf maken. Het zal ook geen taken verwijderen van to-do lijsten. En lasten van schouders nemen. En kopzorgen doen verdwijnen.


Om dezelfde reden is het vrij nutteloos om iemand die in de knoop ligt met zichzelf, het advies te geven om wat meer van zichzelf te houden. Als je, zoals ik vroeger, zoveel minachting hebt voor jezelf dat je ervan overtuigd bent dat je liefde en voedsel en geluk en vrienden en goeie, toffe, fluffy dingen in het leven niet waard bent, dan lijkt 'jezelf graag zien' echt een onmogelijke opdracht.


Van het ene extreem naar het andere extreem optrekken, lukt meestal niet onder de drie seconden. Tenzij je een racewagen bent natuurlijk. Die daar speciaal voor ontworpen is. Helaas: ook mensen die in de knoop liggen, zijn nog steeds mensen. Als je het gewend bent om extreem streng te zijn voor jezelf en je slaagt er niet in om jezelf van de ene dag op de andere opeens extreem geweldig te vinden, krijg je net het omgekeerde effect. We straffen onszelf daar genadeloos voor af. En krijgen het gevoel gefaald te hebben. In iets dat eigenlijk simpel zou moeten zijn.


Niet dat zelfzorg en jezelf graag zien opeens compleet onbelangrijk zijn! Integendeel. Alleen is het niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Verwacht van jezelf dan ook geen mirakels. Probeer niet van 0 naar 100 te gaan op drie seconden. Maar probeer al eens van 0 naar 5 te gaan. Door in plaats van streng te zijn voor jezelf, te proberen aanvaarden wat je zo verschrikkelijk vindt aan jezelf. En trek op aan de snelheid die je zelf aan kan.


Neem het niet van mij aan. Maar wel van deze twee powervrouwen:

#tessence #rockyourlife #selflove #selfhelp #womenofimpact

23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven