• Tess

Wat is het nocebo-effect en welke onheilspellende werking heeft het op jouw leven?

Omineuze titel? I know. Maar wat is het nu juist en wat is het verschil met het placebo-effect? Ik las er voor het eerst over in Ruther Bregmans De Meeste Mensen Deugen. Hij beschreef het nocebo-effect vooral om uit te leggen waarom we massaal blijven geloven in een negatief mensbeeld. Maar het nocebo-effect kan nog veel groter zijn in andere aspecten van je leven.


Het placebo-effect kennen we allemaal wel. Placebo's zijn medicijnen zonder werkende bestanddelen en hebben medisch gezien dus geen genezende krachten. Maar mensen die het zonder het te weten nemen, kunnen er toch positieve effecten van ondervinden op hun gezondheid. Gewoon omdat ze verwachten dat medicatie werkt. Het placebo-effect treedt ook in andere gevallen op. Denk maar aan mensen die nietsvermoedend alcoholvrij bier drinken en toch 'dronken' worden. Héél onnozel, maar het gebeurt.


Het nocebo-effect is net het omgekeerde: wanneer je wantrouwig staat tegenover medicatie of er negatieve dingen bij associeert, zoals bijwerkingen, dan zal je er ook niet van genezen. Integendeel zelfs.


De Nederlandse krant NRC omschrijft het als volgt:

Placebo en nocebo zijn de psychische en lichamelijke reacties op de verwachting van de genezende kracht. Kort gezegd: placebo versterkt, nocebo verzwakt.

Volgens het artikel is het wetenschappelijk bewezen dat placebo's een meetbare invloed hebben op het lichaam. Zoals een versterking van de weerstand of een verlaging van de bloeddruk. Het is een fenomeen dat uitvoerig bestudeerd wordt in de geneeskunde en de psychologie. Gewoon omdat het concept zo onvatbaar lijkt. Je lichaam dat reageert op wat je dénkt?


Zo heel raar is dat nochtans niet. Stel je bijvoorbeeld je lievelingsgerecht voor. De kans is groot dat het water je meteen in de mond loopt of dat je er spontaan honger van krijgt. Of beeld jezelf in dat je op het punt staat een voordracht te geven over een onderwerp waar je niks over weet. Voor een zaal volslagen onbekenden die met hun mythische krachten dwars door je kleren kunnen kijken. En die dat allemaal zonder genade op sociale media zullen livestreamen. Wat gebeurt er? Je hartslag verhoogt, je handpalmen worden klam en je maag probeert zich te verstoppen achter je darmen.


En dat terwijl er nog helemaal niets aan het gebeuren is. Het vergt waarschijnlijk ook niet al te veel verbeeldingskracht om die lichamelijke reacties teweeg te brengen. Stel je dan eens voor wat er zou kunnen gebeuren wanneer je ergens écht in gelooft?


Wetenschappers denken bovendien dat het nocebo-effect nog veel sterker is dan het placebo-effect. Je zou er ook niet veel voor nodig hebben om te beginnen twijfelen aan de geneeskundige krachten van je medicijn (en de deskundigheid van je dokter). Eén anonieme Facebookgebruiker die zijn ochtendhumeur en slechte adem toeschrijft aan jouw voorgeschreven pillen et voilà. Jij hebt de laatste tijd ook wel last van een ochtendhumeur. Om nog maar te zwijgen van die slechte adem...


Kortom. Zoals Rutger Bregman het beschrijft in De Meeste Mensen Deugen:

Als het nocebo-effect iets leert, dan is het dat ideeën nooit zomaar ideeën zijn. Wat we geloven, is wat we worden. Wat we zoeken, is wat we vinden. Wat we voorspellen, is wat gebeurt.

Die beruchte self fulfilling prophecy dus. Een term die vooral onheil voorspelt. Maar die we even goed in ons voordeel kunnen gebruiken. Als onze gedachten immers zo'n sterke invloed hebben op onze (fysieke) realiteit, waarom ze dan niet inzetten om er béter van te worden?


In de wereld van de mindfulness bestaat er zoiets als affirmations, ofwel positieve dingen over jezelf die je voor jezelf herhaalt. In de vorm van een mantra bijvoorbeeld. Of gewoon korte woordgroepen natuurlijk, wat je zelf maar wilt. De Goeroes raden aan om die dagelijks een paar keer neer te pennen of voor jezelf te herhalen op moeilijke momenten. Waarom? Zie bovenstaande.


Het nocebo en placebo-effect liggen ook in lijn met wat De Goeroes de Law of Attraction noemen. Daarmee willen ze gewoon zeggen dat je de energie die je uitstraalt, ook aantrekt. Heb je dus constant negatieve gedachten, dan antwoordt Het Universum met meer negatieve vibes (nocebo-effect). Je voelt je ziek en futloos, je dagen zijn gevuld met tegenslagen en er kan echt nooit eens iets goed gaan voor jou. Heb je echter een positieve instelling en ga je er vanuit dat het leven vol avonturen zit en dat de meeste mensen deugen, guess what. Dan kom je mensen tegen die deugen en beleef je het ene avontuur na het andere (placebo-effect). Al is het maar omdat je het zelf gelooft.


Maakt het je naïef om de wereld door een roze bril te zien? Misschien. Maar het maakt je in elk geval wel gelukkig(er). En wat heb je ermee te verliezen?

#nocebo #placebo #lawofattraction #affirmations #demeestemensendeugen #rutgerbregman #positivevibes #tessence

46 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven