• Tess

Wat je kan leren van een keizer die al 2.000 jaar dood is

Bijgewerkt: 19 dec 2019

Moest Marcus Aurelius 2.000 jaar na zijn dood uit zijn graf opstaan, zou hij terechtkomen in een hypermoderne wereld... met nauwelijks geëvolueerde mensen.


Marcus Aurelius regeerde van 161 tot 180 over het Romeinse rijk en wordt gezien als een rechtvaardig en menselijk heerser, de laatste van de Vijf Goede Keizers. Hij was ook één van de belangrijke denkers binnen de filosofie van de Stoa, ofwel het stoïcisme. Je weet wel, waar die uitspraak 'stoïcijns kalm' vandaan komt. Deze filosofische stroming ontstond in 300 v. Chr. En schrijft onder meer enkele 'richtlijnen' voor om gelukkig te zijn.


Kort samengevat zeggen de stoïcijnen dat je, om gelukkig te zijn, moet beseffen dat je nergens controle over hebt, behalve over jezelf. Natuurrampen, oorlogen, andere mensen (je baas, je lief, je kind), de Dow Jones, enzovoort kan je niet controleren. Wat je wél kan bepalen, is hoe jij reageert op de mensen om je heen en op de dingen die gebeuren. Daarvoor moet je je ook bewust zijn van je eigen gevoelens en emoties. Mindfulness 101 dus!


Wat mij vooral opvalt wanneer ik naar de Daily Stoic podcast luister, is dat de stoïcijnen het 2.000 jaar geleden ook al hadden over mensen die 's morgens niet uit hun bed raakten, die gefrustreerd rondliepen en niet goed wisten wat ze met hun leven aan moesten. Of hoe ze moesten omgaan met hun eigen gevoelens en gedachten. Hoewel we er op technologisch en maatschappelijk vlak enorm op vooruit gegaan zijn, worstelen we 2.000 jaar later dus nog steeds allemaal met dezelfde psychologische vraagstukken. En is de mens als individu, als denkend wezen, er eigenlijk niet zoveel op vooruit gegaan.


Niet dat er helemáál niets veranderd is op 2.000 jaar tijd. We leven in de meest egalitaire en welvarende maatschappij ooit. Daar zou Marcus Aurelius waarschijnlijk wél versteld van staan. Maar we negeren nog wel massaal onze eigen verlangens en behoeftes om mee te draaien in een systeem dat ook al 2.000 jaar oud is. We luisteren te weinig naar ons lichaam én die innerlijke stem, die we liever het zwijgen opleggen omdat die niet past binnen het heersende kapitalistische, materiële denken. Met als gevolg een 'epidemie' van psychische problemen wereldwijd.


Het is dan ook niet verwonderlijk dat de filosofie en levensstijl van de stoïcijnen nog steeds relevant en populair zijn. Ondanks alle familiale, sociale, economische, culturele en spirituele verschillen met onze voorouders uit de klassieke oudheid. Onze levenswijze is misschien veranderd. Maar de manier waarop we nadenken over en omgaan met onze gevoelswereld is min of meer hetzelfde gebleven. Zélfs met alle zelfhulpboeken, Oprah, Dr. Phil en andere spirituele goeroes die in de loop van de jaren aan bekendheid gewonnen hebben.


Stel jezelf de mens 2.000 jaar in de toekomst voor. Zijn we dan (gegeven dat we nog steeds bestaan natuurlijk) nog altijd niet in staat om om te gaan met één van de dingen die ons menselijk maken: onze emoties? Lopen we dan nog altijd gefrustreerd rond omdat we proberen om onze gevoelens te onderdrukken? Doen we dan nog altijd schamper over burn-outs, angststoornissen of depressies? Hopelijk niet. Marcus Aurelius dacht er in zijn tijd waarschijnlijk net zo over.


Het wordt dus dringend tijd om verandering te brengen in de manier waarop we omgaan met onze mentale gezondheid. Je hoeft echt niet te wachten op één of andere apocalyptische breakdown om 'recht te hebben op' hulp. Of om een paar veranderingen door te voeren in je levensstijl. Misschien is die eeuwenoude visie van de stoïcijnen zelfs wel iets voor jou! Hieronder kan je alvast 5 levenslessen terugvinden van Marcus Aurelius himself.

#filosofie #oudheid #keizer #mindfulness #zelfhulp #psychischeklachten #psychologie #tessence #blog #levenslessen #wijsheid #Oprah #stoicijnen #stoicijns

25 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven