• Tess

Zo creëer je een mindset voor succes (ft. Carlien Cavens)

Ze zijn fascinerend, de meest succesvolle mensen op aarde. En niet alleen omwille van hun rijkdom en hun macht. Als er iets is dat we nog liever willen dan glimmende nieuwe dingen en een niet-aflatende cashflow, dan is het wel het geheim achter hun succes. Wat drijft hen? Wat bezielt hen? En vooral: hoe word ik hen?


Voor veel mensen staat succes gelijk aan status, prestige, macht en rijkdom. Dat klinkt allemaal heel oppervlakkig, maar is volgens bestsellerauteur James Clear heel simpel te verklaren (valt het op dat ik grote fan ben van zijn boek, Atomic Habits, terwijl ik nog maar net in de helft zit?)


Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis was iemand met veel macht en aanzien immers dé persoon met de beste (levens)middelen, de beste kans op overleving én de meest aantrekkelijke (lees: wenselijke) partner.


Niet moeilijk dat we nog steeds bijna blindelings dat ideaal proberen na te streven. Ondanks dat de meeste mensen onder normale omstandigheden een goeie overlevingskans hebben (de gemiddelde levensverwachting wereldwijd is 72 jaar), zich bijna allemaal een tv kunnen permitteren en er zoiets bestaat als Tinder. Iets met potjes en dekseltjes enzo.

Alweer een mooi voorbeeld van hoe ons prehistorisch brein ons nog steeds in de luren legt. En hoe we onze eigen exponentiële groei en razendsnelle vooruitgang maar moeilijk kunnen bijhouden.


Ook Maarten Boudry schreef in zijn boek Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat een heel interessant hoofdstuk over de menselijke zoektocht naar geluk en hoe die doorheen de tijd geëvolueerd is. Om het even heel kort door de bocht samen te vatten: vroeger betekende succes (ook wel; geluk) zo lang mogelijk overleven op de prairie. Dat veranderde later naar een plekje bemachtigen bij God in de hemel. En tegenwoordig heeft God plaats moeten ruimen voor meer moderne idealen, zoals vrijheid en gelijkheid. Broederschap. Vrede op aarde. Ideeën uit de Verlichting dus.


Om dat allemaal even in één overzichtelijk concept samen te gieten, kunnen we stellen dat succes vandaag de dag gedefinieerd kan worden als de vrijheid om te leven zoals we willen. Schoon. Maar ook vrij problematisch.


Want wat willen we nu eigenlijk met ons leven aanvangen? Wat moeten we doen nu we niet meer allemaal even vroom in God geloven en niet meer met pijl en boog de savanne door moeten trekken om onze maag te vullen? Wat is ons doel in het leven? Wie moeten we zijn? Over een existentiële crisis gesproken.


Gelukkig kwam gisteren Carlien Cavens van 48HoursUnplug op de Comfortkoffie om het even te hebben over het bewandelen van ons levenspad. Zij helpt bedrijfsleiders om op zoek te gaan naar rust en helderheid van geest om een duidelijke visie te creëren en zo de weg te bepalen die ze willen inslaan. En als het werkt voor bedrijfsleiders, dan werkt het ook voor ons, simpele mensen. Toch? Hieronder kan je haar beste tips terugvinden voor het creëren van een mindset voor succes!


Vind je eigen definitie van succes...


...door naar je lichaam te luisteren. Dat is iets dat we tegenwoordig allemaal verleerd zijn, omdat ons 'slecht voelen' onze dagelijkse taken en prestaties in de weg staat. We moeten altijd maar vooruit. Terwijl we vaak het tegenovergestelde effect bereiken wanneer we blijven doorgaan terwijl we ons mentaal of fysiek niet goed voelen; we werken trager, maken meer fouten en presteren slechter. Op elk vlak in het leven.


Wanneer je niet 'het juiste levenspad bewandelt', de juiste doelen nastreeft of gewoon de weg even kwijt bent, geeft je lichaam ook signalen af die je vertellen dat er iets niet klopt. Er 'wringt iets', we voelen ons niet 100%, hebben weinig energie etc. Carlien Cavens gaf een paar signalen mee die je lichaam mentaal en fysiek uitstuurt en waar je (dagelijks) op moet letten. Ik stak ze even in onderstaande download!

Mentale en fysieke signalen om in het oo
Download • 49KB

Investeer in jezelf


We kopen allemaal bijna zonder nadenken steeds nieuwe kleren, juwelen, schoenen, huizen, smartphones, auto's etc. Terwijl er bij veel mensen een grote drempel bestaat wanneer het op investeren in zichzelf aankomt. Maar, zoals Yana Smits van 50 Koffies het zei:


Persoonlijke ontwikkeling is het begin van succes op alle vlakken

En zoals Carlien Cavens het zei:


Je bent je eigen grootste asset

Investeer dus niet alleen in dingen die je graag doet, zoals sporten, muziek spelen etc, maar ook in dingen waar je van bijleert. Over jezelf. Want zelfkennis is het begin van de wijsheid! Investeer dus in trainingen, cursussen, webinars etc. Of in boeken! De boekentips die werden meegegeven tijdens de Comfortkoffie kan je hieronder terugvinden, in Engels- en Nederlandstalige versie (als die er is).


Durf dingen uitproberen


We hebben allemaal last van faalangst. En zijn bijgevolg bang om uit onze comfortzone te komen. Veel mensen nemen beslissingen gedreven door die faalangst en spelen het liever safe. Dat is ook wel wat de Goeroes noemen 'leven vanuit een fixed mindset'.


Het tegenovergestelde daarvan is de growth mindset; op zoek gaan naar ons levensdoel en bereid zijn om van alles te proberen dat ons op het juiste pad brengt. Durven dromen en groots denken. Durven experimenteren en met een open geest in het leven staan. Falen is dan geen apocalyptisch drama, maar wel een les die ons leert om zinloze dingen uit ons leven te elimineren. Wat we wel en niet willen. En wat onze definitie is van succes.


Stel prioriteiten


En vind zo de juiste balans in je leven. Nu valt het misschien mee, maar tijd hebben we onder normale omstandigheden nooit genoeg. Volgens Carlien Cavens hebben we dat gevoel nochtans alleen wanneer we niet de juiste prioriteiten stellen. En dus onze tijd besteden aan de verkeerde dingen.


Yana Smits gaf een framework mee dat je kan gebruiken om na te gaan welke dingen voor jou belangrijk zijn in het leven. En waar je dus misschien iets meer tijd en aandacht aan zou moeten besteden. Dat vind je hieronder. Carlien Cavens gaf dan weer een trucje mee dat ik zelf ook gebruik om mijn prioriteiten vast te stellen. Het framework dat ik gebruik kan je in de tweede download terugvinden!

Framework Back in Time
.pdf
Download PDF • 2.20MB
Rock Your Life - Het Workbook
.pdf
Download PDF • 3.40MB

Geef jezelf energie terug...


...door te luisteren naar je lichaam. Door te vertragen wanneer dat nodig is, geef je jezelf de energie terug die je kwijt bent. Neem bijvoorbeeld eens verlof gewoon om niets te doen. Neem op tijd rust wanneer je voelt dat je ziek aan het worden bent. En je hoeft echt niet elke dag super productief te zijn.


Geef je lichaam wat het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. En om te kunnen leven zoals jij dat wilt! Hell yeah!

#tessence #rockyourlife #essenties #mindset #mindfulness #success #protips #lifehacks #downloads #expertadvice #50koffies #Comfortkoffies

55 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven