• Tess

Zo word je baas over je eigen leven

Het leven is chaotisch. En gaat verdacht weinig zoals gepland. Bovendien worden de plannen die we wél maken, regelmatig op de lange baan geschoven. Waarna we ons afvragen waarom die ene date er nooit van gekomen is of waarom we nooit naakt zijn gaan klifduiken. Laat 'het leven' niet met je sollen: word je eigen baas met deze twee simpele tips!


We hebben allemaal grote plannen in het leven. Zoals verre reizen maken. Uit een vliegtuig springen. Een boek schrijven. Naakt klifduiken. De marathon lopen. Nog eens afspreken met je beste vrienden. Van die typische dingen waar 'het leven' telkens een stokje voor lijkt te steken. En die daarom steeds verder naar achteren schuiven op onze to-do lijst.


Die to-do lijst staat dan ook al behoorlijk vol met andere dingen. Zoals werken, naar de supermarkt gaan, belastingen betalen, het huis proper houden, sociale verplichtingen nakomen, Netflix bingen, douchen, eten, dingen fiksen, in de file staan, wassen, strijken, slapen, door Instagram scrollen, koken etc. Gewoon in leven blijven was nog nooit zo vermoeiend. Zeker als je naast jezelf ook nog anderen in leven moet zien te houden. Zoals kinderen. Of je kat.


Natuurlijk is blijven leven belangrijk. Maar, zoals je waarschijnlijk al wel eens gehoord hebt, hebben de meeste mensen aan het einde van hun leven vooral spijt van de dingen die ze niét gedaan hebben. Of dat ze hun leven geleid hebben zoals anderen dat van hen verwachtten en niet zoals ze dat zelf wilden. En dan is het natuurlijk te laat om daar nog verandering in te brengen. Zoals Jen Sincero het zegt in You Are a Badass: How To Stop Doubting Your Greatness and Start Living an Awesome Life:


We tiptoe through life hoping to safely make it to death

Sterven doen we allemaal op een dag. En we weten meestal niet wanneer juist. Je dromen blijven uitstellen tot 'later' is daarom vrij onnozel. Net zoals geen risico's nemen om geen risico's te nemen. Je kan even goed het loodje leggen door gewoon de straat over te steken zonder op te kijken van je smartphone. Of door van rijvak te veranderen zonder je richtingaanwijzers te gebruiken (seriously, gebruik je richtingaanwijzers!!).


'Later' is niet gegarandeerd. En een veilig leven is meestal ook geen al te opwindend leven. Neem het dus in eigen handen voordat het 'te laat' is. Zorg ervoor dat je, wanneer je oud en grijs bent, dat oudje bent dat aan de toog van de home de meest ongeloofwaardige verhalen te vertellen heeft uit zijn/haar jeugd. En wel zo:


Bereken jouw resterende dagen


Laten we even een vrij macaber rekensommetje maken dat bij mij insloeg als een bom. Disclaimer: als je de neiging hebt om obsessief bezig te zijn met de dood of met cijfers of met obsessief gedrag, doe dit rekensommetje dan niet en ga door naar tip nummer twee! Klaar? Oké. De gemiddelde levensverwachting in België is 80,99 jaar (zonder rekening te houden met geslacht). Ik ben 27 en heb in het beste geval dus nog zo'n 50 jaar te gaan. Dat lijkt nog oké. 50 jaar, dat is een halve eeuw. Chill. Maar. 50 jaar = ongeveer 18.000 dagen. Ik heb dus nog zo'n 18.000 dagen te leven. In het beste geval. Lijkt dat jou ook opeens weinig? Mij in elk geval wel. Natuurlijk kunnen we niet écht voorspellen wanneer onze dagen 'geteld zijn'. Maar als ik mezelf hieraan herinner, lukt het opeens veel beter om de dingen te relativeren.


Neem zelf je verantwoordelijkheid


Jij bepaalt hoe je jouw resterende dagen invult. 'Het leven staat steeds mijn plannen in de weg' is een zwak excuus. Echt. Als je de baas wilt worden over je eigen leven, dan moet je beseffen dat jij de baas bent over je eigen leven. En niemand anders. Als je écht naakt van een klif wilt duiken, dan ben jij de enige die ervoor kan zorgen dat je naakt van een klif zal duiken. En niet je partner of je baas of je werk of je schulden of je kinderen. Zoek een klif. Ga erheen. Trek je kleren uit. Spring eraf. Veilig natuurlijk. Onder begeleiding enzo. Please, duik niet zomaar (naakt) van een klif. Ik wil niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele letsels, ongevallen enzovoort na het lezen van deze blog. Neem toch maar niet teveel risico's in het leven.


PS: Bekijk dit filmpje voor je sterft 👇 #UnburryYourDreams

PPS: Bang van risico's? Lees dan deze blog over faalangst.

#tessence #rockyourlife #likeaboss #leven #dood #succes #passie #dromen #dromenverwezenlijken #mattdavella #jensincero #essenties

36 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven